Skip to main content

Broj birača u Novom Sadu opao – izbrisano više od 1.600 ljudi

Vojvodina 20. мај 2024.
< 1 min čitanja

U proteklih devet dana broj birača u Novom Sadu se smanjio za oko 1.600, saznaje 021.rs. Prema poslednjim podacima Gradske izborne komisije, u Novom Sadu ima 339.223 birača.

Podsetimo, portal 021.rs je prethodno od gradske uprave dobio podatak da je 8. maja u Novom Sadu bilo upisano 340.910 birača, što je više od 1.600 u odnosu na sadašnje stanje.

Prema poslednjim podacima, u Novom Sadu će, u odnosu na 17. decembar, glasati oko 1.900 građana više.

Do izbora 2. juna bi moglo da bude još izmena, ali ne bi trebalo da bude značajnih, jer se upis i brisanje rade samo na osnovu posebnih rešenja Ministarstva za državnu upravu po zahtevu pojedinačnih građana.

Ovo smanjenje broja birača je najveća promena u broju upisanih u birački spisak od početka januara u Novom Sadu i decembarskih izbora, kada je naglo pre glasanja izbrisano oko 3.000 ljudi, koji su vraćeni u spisak odmah posle izbora.

Za sada iz lokalne uprave i Gradske izborne komisije nema zvaničnih informacija da li je ova promena posledica primene izmena važećih zakona kojima je predviđeno da osobe koje su menjale prebivalište iz opštine u opštinu u poslednjih 11 meseci nemaju pravo da glasaju u Novom Sadu.

Dodajmo i da je od novembra do sada iz biračkog spiska na osnovu smrti izbrisano 599 osoba, od kojih najviše tokom tri nedelje marta, čak 199. U proseku, tada je svakog dana brisano 10 ljudi zbog smrti, a potom se to nastavilo skoro istim intenzitetom prvih dana aprila.

Sada je taj broj opet smanjen na oko tri osobe dnevno.

(Radio 021, foto: Autonomija)