Skip to main content

Brkić: Zastrašujuće kako Kinezi naplaćuju ukoliko ne možete da vraćate rate kredita

Info 29. јун 2023.
2 min čitanja

"Javnost se drži u zabludi da je sve u redu, a to će nam se obiti o glavu"

Ekonomski analitičar i novinar Miša Brkić ističe da je srpski dug prema kinsekim bankama neverovatno velik i da postoje neke stavke koje su „zastrašujuće“ kako Kinezi naplaćuju ukoliko ne možete da vraćate rate kredita.

Kometarišući da li političkoj krizi parira ekonomska kriza, Brkić smatra da Srbija ima problem dugi niz decenija „što se utapa kao najgori pijanac u alkoholu praveći se da ne primećuje ono što teče ispod nivoa te političke krize, a to je ekonomska kriza“.

„Ne može Srbija da ostane ostrvo u globalnom svetu, u kome cvetaju ruže u ekonomiji, a oko nas se dešavaju ozbiljni ekonomski poremećaji čak i kod najrazvijenijih zemalja sveta. S tim što mi tome nećemo da posvetimo značaj kao npr. nemačka vlada i javnost“, rekao je Brkić u emisiji „Iza vesti“.

Prema njegovom mišljenju, Srbija se teško suočava sa problemima u ekonomiji.

„Naše političko rukovodstvo više voli da javnost drži u zabludi u stilu kako je ovde sve u redu, kako se ima dovoljno novca, kako će građani, mladi i penzioneri dobijati i dalje helikopter novac. Time zapravo narkotizuju javnost umesto da na jedan ozbiljan i upravljački način suoče garađane sa realnim pokazateljima stanja ekonomije“, ocenio je sagovornik N1.

To će nam se, kako je naveo, na kraju „obiti o glavu“ kroz inflacije koja je u Srbiji sada među najvećim u Evropi, „to svi mi plaćamo zbog greha koje je naše rukovodstvo učinilo prošle i pretprošle godine“.

Novinar i ekonomski analitičar ističe da priča o tome da mi imamo novca i da naša privreda dobro posluje i da možemo da podelimo narodu novac „ne pije vodu. Ono što je narod dobio to je novac uzet iz kredita“.

Brkić je otkrio da se sa Kinezima gotovo ne može pregovrati o reprogramu kredita, za razliku od svetskih evropskih banaka.

„Jedna država iz našeg susedstva je to fantastično osetila na svojoj koži, Crna Gora, kada je stigla otplata kredita za auto-put, rekli su da moraju da plate ili u zamenu uzimamo luku Bar. Slična stvar bi mogla da se dogodi i Srbiji s tim što za razliku od Crne Gore, srpski dug prema kineskim bankama je neverovatno velik“, objasnio je Brkić.

Prema njegovim rečima postoje neke stavke koje su „zastrašujuće“ kako Kinezi naplaćuju ukoliko ne možete da vraćate rate kredita.

Dakle uzimaju državnu imovinu, ne možete da menjate propise o ekologiji. Ne dozvoljavaju zemljama da se tako lako izmigolje iz kreditnog zagrljaja Kine“, naveo je sagovornik N1.

On je takođe objasnio da su svi finansijski i drugi aranžmani sa Kinom potpuno netransparentni, dok svako zaduživanje kod Svetske banke, MMF-a, Evropske banke za obnovu i razvoj je na izvolite, to je toliko transparnetno ne zbog nas, već zbog kreditora sa Zapada.

„Kada su Kinezi u pitanju, vi sve možete da prećutite, zato mi ne znamo kako izgledaju ti aranžmani do jednog trenutka dok ne dođe priča ju šta nam bi, da li možemo da vraćamo rate kredita kineskim bankama“, zaključio je Brkić.

(N1)