Skip to main content

Britanski monarh više se neće nalaziti na australijskoj novčanici od pet dolara

Planeta 02. феб 2023.
2 min čitanja

"Ovo je dobra prilika da se uspostavi dobar balans između monarha na novčićima i dizajna Prvih nacija na petici"

Kralj Čarls III neće biti istaknut na australijskoj novčanici od pet dolara nakon odluke rezervne banke da zameni portret kraljice Elizabete II dizajnom „koji odaje počast kulturi i istoriji Prvih Australijanaca“.

S obzirom na to da je Vlada Australije podržala odluku, potez da se odustane od tradicije da se šef australijske države o tome obrati već je izazvao žestoku debatu.

Australijski opozicioni lider Piter Daton se izjasnio ubrzo nakon objave u četvrtak na radio stanici 2GB u Sidneju.

„Mislim da je to još jedan napad na naše sisteme, na naše društvo i naše institucije“, rekao je Daton.

Australijska monarhistička liga takođe nije odobrila, optužujući Albanezea – koji je dugo zagovarao da Australija postane republika – da „narušava australijsku demokratiju“.

„To je praktično neokomunizam na delu“, rekao je Filip Benvel, predsednik Lige.

Međutim, senator australijske stranke Zelenih i žena Gunai, Gunditjmara i Djab Vurung Lidia Torp nazvala je promenu „masovnom pobedom za narode, ljude Prvih nacija koji su se borili za dekolonizaciju ove zemlje“.

Torp je ranije istakla da bi na novčanici trebalo da se nađe lik aboridžinskog glumca i aktiviste Džeka Čarlsa, koji je preminuo u septembru.

„Dugujemo njemu i ljudima Prvih nacija da se setimo kralja Džeka Čarlsa i jednom zauvek okončamo ukradenu generaciju. Ujak Džek je odličan kandidat za novčanicu od pet dolara“, piše Gardijan.

Australijski blagajnik Džim Čalmers rekao je novinarima u četvrtak da je promena novčanice od pet dolara bila ispravna odluka.

„Ovo je dobra prilika da se uspostavi dobar balans između monarha na novčićima i dizajna Prvih nacija na petici“, rekao je on.

Predsednik Pokreta Republike Australije, Kreg Foster, rekao je da Australijanci treba da sebe vide samo u nacionalnim simbolima.

„Misliti da neizabrani kralj treba da bude u našoj valuti umesto vođa i starešina Prvih nacija i eminentnih Australijanaca više nije opravdano u vreme kada se govori istina“, rekao je on.

Prema anketama u oktobru Sidnej Morning Heralda, glasači su više voleli da novčanica od 5 dolara bude Australijanca, sa 43 posto glasača kao takvog, a 34% reklo je da je kralj Čarls njihov izbor.

U septembru, kada se rasplamsala debata o novčanici od pet dolara, Albanez je odbio da se povuče prema njegovom mišljenju. Ali on je rekao da zagovornici da Australija postane republika traže da se australijska novčanica stavi na novčanicu od pet dolara, koja je najčešće korišćena novčanica u Australiji.

Nakon kraljičine smrti, ponovo je pokrenuta dugoročna debata o tome da li Australija treba da postane republika, a vođa Zelenih Adam Bandt je koristio svoju poruku saučešća povodom kraljičine smrti kako bi pokrenuo uzrok. Ovo je bilo u suprotnosti sa Australijskim republikanskim pokretom, koji je privremeno obustavio kampanju nakon njene smrti.

(Danas, foto: Pixabay)