Skip to main content

Bregu: Zastoj u proširenju EU na Zapadni Balkan velika greška

Jugoslavija 09. мај 2022.
< 1 min čitanja

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je povodom Dana Evrope da je zastoj u proširenju EU na Zapadni Balkan velika greška i da proces pristupanja regiona treba da bude promenjen nabolje.

Bregu je navela da je pre tačno 72 godine tadašnji ministar spoljnih poslova Francuske Robert Šuman predložio ujedinjenje evropskih zemalja u ekonomsku uniju koja je „bila jedini način da se na duže vreme osigura mir u Evropi“.

„Evropa je danas, 9. maja, zbog teških okolnosti, uvučena u najgoru krizu od Drugog svetskog rata. Ishod rata u Ukrajini je sve samo ne izvestan. Ovaj trenutak je ujedno i suštinski za budućnost Zapadnog Balkana, koji može doprineti rešenjima kao što to rade i druge evropske zemlje“, dodala je Bregu.

Ona je navela da se zemlje Zapadnog Balkana razlikuju, ali da, kada se pogleda malo dublje, postoje „ista temeljna uverenja“.

„Bili smo u lošoj situaciji i želimo da budemo u boljoj, a nju ćemo naći u Evropi. Nismo mi Evropljani samo zato što se slažemo s vrednostima sadržanim u Ugovorima o Evropskoj uniji. Mi smo Evropljani zato što smo tako odabrali“, dodala je Bregu.

(tekst i foto: Beta)