Skip to main content

Bravo: Novosadska vlast da obustavi prodaju Agrarije, dati građanima da se koristi

Vojvodina 14. мар 2024.
< 1 min čitanja

"Da to bude objedinjeni prostor za umetničku produkciju i programsku saradnju strukovnih umetničkih udruženja i organizacija koje aktivno deluju u polju kulture i umetničke produkcije u Novom Sadu"

Građanski pokret Bravo traži od novosadske vlasti da se prodaja kompleksa zemljoradničke zadruge Agrarija obustavi.

Dodatno posećaju da je vlast u Novom Sadu i pored ranije odluke da se taj objekat stavi pod zaštitu kao spomenik kulture i renovira za potrebe kulturnih i javnih sadržaja proda.

Iz Bravo smatraju da bi sa stanovnicima Grbavice i ustanovama koje su bile uključene u inicijativu trebalo da se razgovara o tome da se Agrarija iskoristi kao javni prostor.

Podsetili su i da je 2018. godine, na osnovu Inicijative za Agrariju, koju su organizovali Društvo arhitekata Novog Sada (DANS), Centar za nove medije_kuda.org, Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV) i Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine (UPIDIV), pokrenuto pitanje da se prostor uredi i koristi kao Dom savremenog stvaralaštva.

„Oni su zamisli da to bude objedinjeni prostor za umetničku produkciju i programsku saradnju strukovnih umetničkih udruženja i organizacija koje aktivno deluju u polju kulture i umetničke produkcije u Novom Sadu. Ostavljena je opcija da se sa Gradom Novim Sadom postigne dogovor da tu budu i drugi sadržaji, kao i uopšte način funkcionisanja Doma koji bi oživeo Grbavicu i dodao joj jedan javni prostor, jer ovaj deo grada, pogođen urbanizacijom krajem XX i početkom XXI veka, ostao je ne samo bez dovoljno parkinga, nego i zelenih površina i drugih javnih prostora“.

Podsetimo, kako je 021.rs nedavno pisao, Grad Novi Sad odlučio je da proda kompleks (nemačke) Zemljoradničke zadruge „Agrarija“ (Agraria) u Ulici Lasla Gala, koja uživa prethodnu zaštitu.

Kako je objavljeno u Službenom listu, Grad je doneo rešenje o nepokretnostima koje se mogu otuđiti iz javne svojine.
To podrazumeva parcelu, gradsko građevinsko zemljište, ukupne površine 2.038 kvadrata, glavnu zgradu „Agrarije“ (bivši Elektrolux), kao i nekoliko manjih objekata u dvorištu ovog objekta, odnosno sve sagrađeno na ovoj parceli.

(Autonomija/Radio 021)