Skip to main content

Bravo: Gradske vlasti da saniraju štetu i na javnim i na privatnim površinama u Novom Sadu

Vojvodina 22. јул 2023.
2 min čitanja

“Kako je moguće da po onakvom nevremenu žena ostane da radi u kiosku, da zbog sat ili dva radnog vremena zamalo izgubi život?"

Građanski pokret Bravo zahtevao je danas od gradskih vlasti hitnu reakciju u saniranju i nadoknadi štete od nevremena koje je u dva dana dvaput pogodilo Novi Sad, te da se opredele dodatna sredsta iz budžeta ne samo za javne površine, nego i za privatne posede i objekte, kako bi se sanirala velika materijalna šteta.

Pokret Bravo je u saopštenju za javnost protestovao i zbog toga što je, uprkos najavljenom nevremenu, jedna žena ostala da radi u trafici, na koju je palo drvo i koju su spasili vatrogasci.

Kako je moguće da po onakvom nevremenu žena ostane da radi u kiosku, da zbog sat ili dva radnog vremena zamalo izgubi život i završi na hirurgiji? Da li je trebalo još jedan život da se ugasi da bi shvatili da tog dana, u to vreme i na tom mestu, nije trebalo da se radi?”, naveli su u saopštenju.

Zahtevali su da inspekcija za rad izađe na teren i utvrdi uslove rada, kao i okolnosti pod kojim je žena na svom radnom mestu zamalo izgubila život.

Upitali su i kako je moguće da kran na gradilištu, koji je već mogao da strada u prethodnoj oluji u sredu, ni ovaj put nije bio obezbeđen, i samo “pukom srećom” niko nije nastradao, te je naneta samo materijalna šteta.

Zahtevali su i da se utvrde okolnosti i pravi razlog zašto je nastradao zaštićeno stablo koprivića u centru grada, koje je jedan od simbola Novog Sada.

“Postoje opravdane i ozbiljne sumnje građana da je koprivić stradao zbog radova na izgradnji podzemnih garaža u centru, a broj Novosađana koji zastaju, slikaju i reaguju govori da je građanima izuzetno bitno to da saznaju”, piše u saopštenju.

I danas su veoma vidljive teške posledice nevremena u Novom Sadu, tokom kojeg je poginuo dečak od 11 godina, a materijalna šteta je ogromna.

Službe javnih komunalnih preduzeća su neprestano na terenu, gde uklanjaju brojno iščupano drveće, delove krovova, crepove, stubove, brojne uništene bilborde i sve ostalo što je sinoć uništeno tokom nevremena.

Meteorolozi za danas popodne i uveče najavljuju mogućnost novih oluja sa kišom i sa gradom.

(Autonomija)