Skip to main content

BRAVO: Godišnjica pobede građana u mesnim zajednicama

Vojvodina 13. јун 2023.
< 1 min čitanja

"Fizički napadi na kandidate, pretnje i zastrašivanja, organizovano izvođenje glasača pre svega starih i bolesnih lica, širenje dezinformacija, kupovina glasova, bušenje guma jednom od kandidata itd. govore u prilog tezi da su ovi izbori u potpunosti protekli u neregularnim uslovima"

Građanski pokret Bravo podsetio je da je na današnji dan, 13. juna 2021. godine, na izborima za mesne zajednice u Novom Sadu, „uprkos neviđenim pritiscima“, 25 nezavisnih kandidata ušlo u Savete šest mesnih zajednica, od čega u tri imaju većinu.

Kako navode u saopštenju, u MZ „Liman“, MZ „Liman III“ i MZ „Ivo Andrić“ građani su osvojili većinu, dok su po dva nezavisna člana ušla u savete MZ „Dunav“ i MZ „Sava Kovačević“, a u Savet MZ „Sonja Marinković“ jedna nezavisna članica.

Bravo podseća da su tog dana izbori organizovani u 42 od 47 novosadskih mesnih zajednica, uključujući i prigradska naselja, a da je to bilo moguće jer su Grupa za konceptualnu politiku i druge građanske inicijative okupile nezavisne građane koji su se na tim izborima kandidovali, ali i izvršile obuku za kandidate i predlagače, kao i praćenje samog izbornog dana.

„Fizički napadi na kandidate, pretnje i zastrašivanja, organizovano izvođenje glasača pre svega starih i bolesnih lica, širenje dezinformacija, kupovina glasova, bušenje guma jednom od kandidata itd. govore u prilog tezi da su ovi izbori u potpunosti protekli u neregularnim uslovima. Reakcija nadležnih institucija je izostala, dok je tadašnji Gradonačelnik ovo nasilje pravdao i relativizovao“, podsećaju iz pokreta Bravo.

Dodaju da „zagađivanje i narušavanje životne sredine, urbanističko nasilje i društveno neodgovorno poslovanje kompanija“, kao i ugrožavanje lične bezbednosti u javnim prostorima i dalje ostaju izazovi u Novom Sadu.

„Deo kandidata, predlagača i izabranih članova saveta mesnih zajednica u saradnji sa aktivistima širom grada pokrenulo je građanski pokret BRAVO NOVI SAD koji će se zalagati za potpuno vraćanje mesne samouprave građanima – od raspolaganja prostora mesnih zajednica od strane građana do većih nadležnosti i budžeta“, poručili su iz ovog pokreta.

(Autonomija)