Skip to main content

Bramerc: Presuda pokazala da se radilo o međunarodnom sukobu

Jugoslavija 31. maj 2023.
< 1 min čitanja

"Ima na stotine počinilaca zločina koji su u Srbiji ili Hrvatskoj u bekstvu. ne želimo da izbegnu pravdu i nastavićemo da podržavamo naše kolege“.

Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma Serež Bramerc izjavio je da je presuda Franku Simatoviću i Jovici Stanišiću pokazala da se nije radilo o građanskom ratu nego o međunarodnom sukobu u kojem je veliku ulogu igrali politička rukovodstva susjednih zemalja.

Ovo pokazuje da se nije radilo o građanskom ratu nego međunarodnom sukobu u kojem su veliku ulogu igrali politička rukovodstva susednih zemalja“, kazao je Barammerc nakon što su Simatović i Stanišić osuđeni na po 15 godina zatvora.

Ukazao je da je najznačajniji deo presude onaj o udruženom zločinačkom poduhvatu koji je pokrio velike delove Bosne i Hercegovine i Hrvatske, preneo je Klix.ba.

Pohvalio je svoj tim za koji je rekao da je uradio fantastičan posao i da nikad nisu gubili nadu da će oni koji su krivi za zločine da će biti i osuđeni.

„Kada je zatvoren MKSJ i Sud za Ruandu, i kad je stvoren mehanizam, svi su mislili da je to kraj napora UN-a i podupiranja pravde. Mislim da smo jasno pokazali sa našom kancelarijom u Aruši i ove kancelarije, da je ključna uloga nas u ovom trenutku bila, da iako je međunarodna krivična pravda spora na kraju će biti uhapšeni osuđeni oni koji trebaju biti“, kazao je Brammerc.

Rekao je da iako je ovo zadnja odluka ove vrste, da će se rad nastaviti jako dugo i da ima još mnogo predmeta koji se tiču ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj.

„Poseban problem je da se osumnjičeni ne izručuju u susedne zemlje i ima na stotine počinilaca zločina koji su u Srbiji ili Hrvatskoj u bekstvu. ne želimo da izbegnu pravdu i nastavićemo da podržavamo naše kolege“, poručio je Brammerc.

(Klix.ba, Foto: N1)