Skip to main content

Božović: Vučić gradio stabilnost i razgrađivao demokratiju

Info 31. мај 2022.
2 min čitanja

Aleksandar Vučić je tokom svog prvog mandata gradio i razgrađivao, kratko je objasnio profesor Ratko Božović prvih pet godina Vučićeve vlasti. Dodaje da dok je predsednik gradio ekonomsku stabilnost i stabilokratiju, razgrađivao je demokratiju u Srbiji.

„Činio je mnogo toga što bi bila stabilokratija ili stabilnost ekonomska situacija u vremenima velikog siromaštva i pandemije, tako da vremena nisu bila pogodna. On je čovek sa aktivnim stavom i neverovatnom snagom da sprovede svoje ideje, nekada i fiksne ideje. Činio je ono što je bilo pomeranje u ekonomskoj sferi. Neću ga hvaliti jer pristaje njegova samohvala i hvala njegovih propagandista, tolika i takva da ga imamo od jutra do sutra na javnoj sceni“, rekao je Božović za N1.

Dodaje da je istovremeno sa građenjem stabilnosti Vučić razgrađivao demokratiju u Srbiji.

„Imamo čoveka koji je i u mikrostrukturama i u makrostrukturama odlučivao o svemu. Dovedena je u pitanje podela vlasti. Kada jedan odlučuje o svemu i zna sve najbolje, onda imamo situaciju da oni dugi ne znače mnogo. Kada jedan odlučuje o svemu, drugi se ne pitaju ništa“, objašnjava Božović.

Pored dovođenja u pitanje institucija, prvi mandat je obeležilo i dovđenje u pitanje opozicije, njeno poništavanje i ponižavanje u medijima kojima predsednk vlada, ocenio je profesor.

Upitan šta očekuje u novom mandatu, Božović odgovara da se u idealnoj pretpostavci spoljna politika više jasno odredi jer, kako napominje, „jedno telo ne može po zakonima fizike biti na dva ili više mesta„.

„To će doći ne samo našom dobrom voljom ili okolnostima koje su nam nametnute, već prosto jer je to tako u politici. Mora se uspostaviti određenje“, rekao je Božović.

Nepoznato je, međutim, u kom pravcu će ići to određenje jer se kod Vučića, kaže, ništa ne zna unapred. „Ne znam ni da li on zna unapred. Ali mislim da ovde mora da se vrati jedna kritička javnost, dijalog, normalnost građanskog društva i građana“, zaključuje profesor sociologije.

(N1, Foto: MC)