Skip to main content

Božović: Prisustvujemo predstavi, da je komedija sadržaj bi bio smešan – a nije

Info 27. авг 2022.
< 1 min čitanja

Prisustvujemo predstavi, ali ne znamo koji je žanr. Da bi bila komedija, sadržaj bi morao da bude smešan, a nije. Da bi bila tragedija, nemamo junaka tragičnog, kaže sociolog Ratko Božović, komentarišući aktuelni društveno politički kontekst koji određuje neizvesnost, opasnost od izbijanja ratnih sukoba i odugovlačenje sa formiranjem vlade, čak pet meseci od izbora.

„Ovo što se dešava je nižerazredna, komična varijanta. Nije ni farsa. U farsi imamo sprdnje, nekakve estetitke… Mi, dakle, imamo predstavu koja se dešava, ali je nemoguće žanrovski obuhvatiti. Taj žanr je ispod nivoa i komičnog i tragikomičnog. Kad ozbiljne stvari, poput naših društvenih okolnosti, odredi takva nekakva haotičnost, koja dolazi od glavnog junaka, Aleksandra Vučića, onda je to tako“, navodi Božović za Danas.

On dodaje da u toj lažnoj stvarnosti koju proizvodi Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, nema više nikoga osim njega.

„Zamislite kad takav junak igra u takvoj predstavi, onda je to monodrama. Da se se razumemo i uozbiljimo do kraja, tu su se pomešali žanrovi. Najgore je to što su oni istovremeni, tako da je konfuzija apsolutna, bez izgleda da krene ka finalnoj završnici koja bi imala istorijsku i prihvatljivu poentu. Nije u redu smejati se svemu tome, jer ljudi koji su time pogođeni su jako zabrinuti. Tu se pokazuje to da neko ko je preuzeo celu kontrolu, da o svemu odlučuje, čak i da je genijalan, ne bi mogao da se suoči sa stvarnošću do kraja. Tu, dakle, nisu samo politički problemi, nego i ekstremizam. A, ekstremizam je uvek u domenu patologije“, kaže Božović.

(Danas, Foto: MC)