Skip to main content

Božović: Ekstremna ponašanja su patološka i dešavaju se u patološkom društvu

Građani 17. mar 2023.
2 min čitanja

"Više nijedan fragment života nije slobodan"

Uvredljivi plakati sa likovima predavača na FPN-u i natpisima “Izdajnik” koji su osvanuli u četvrtak ispred zgrade fakulteta, deo su opšteg stanja u društvu koje je u entropiji, razoreno i rastrojeno, kaže sociolog Ratko Božović za N1.

Božović, profesor na Fakultetu političkih nauka (FPN) u penziji, ocenio je u Danu uživo da u komunikaciji preovladavaju ekstremna ponašanja.

„A ekstremna ponašanja su patološka ponašanja i dešavaju se u patološkom društvu“, navodi.

Neformalna grupa nastavnika i saradnika Fakulteta političkih nauka u Beogradu okupila se ispred FPN-a u znak solidarnosti zbog napada na njihove kolege. Profesor FPN Dušan Spasojević istakao je u obraćanju ispred fakulteta da je skup zbog kog su njihove kolege targetirane bio naučni skup i da mora postojati distanca od politike.

„Skup je bio naučni i kao takav će biti organizovan – da li ovde ili na nekom drugom mestu, ali bilo kakav pritisak neće dati rezultat“, kazao je Spasojević.

„Mi nikako da krenemo napred, da iskoračimo. Ja sam jedan od onih koji 1999. nije pristao na lojanost vlastima u rušenju univerziteta, tada je zapravo čitav univerzitet srušen zakonom, jer je srušena njegova autonomija i tada se tek jedan posto profesora pobunio. Tada sam se uplašio“, priča Božović.

To što se desilo i plakati koji su lepljeni, su, prema rečima profesora, strašni.

„Gde je sada univerzitet, ono što sada imamo je strašno. Da se atakuje ovako na akademsku četvrt. Meni se čini da je bilo prirodno da je ovde univerzitet trebalo da stane sa izričitim zahtevom – STOP, ovo ne može, jer je ovo atak na slobodu mišljenja, autonomiju univerziteta. Ako to ne učinimo, još uvek smo u zakonu o univerzitetu iz onog doba“, kazao je Božović.

Kako je rekao – tamna strana nas je prekrila sa stanovištva autonomije mišljenja i zdravog rezona.

Targetiranje neistomišljenika profesor Božović naziva dokazom da smo ušli u fazu „kada više nijedan fragment života nije slobodan“. „On mora biti vođen i zavođen“, kaže.

Božović postavlja i pitanje ko je uradio tako „nakaradnu stvar“ kao što je lepljenje tih plakata.

„Na žalost, nećemo doznati, a kad ne znamo ko je, morali bismo da budemo toliko inteligentni da znamo da stoji jedna afmosfera, država ili tajna država. Meni je to strašno“, rekao je Božović.

Situacija u društvu je, prema rečima sociologa, za – veliki alarm.

„Jer, istina je ovde iseljena. Imamo potrebu da se ubedimo da je najvažnije kako nešto izgleda, kako je predstavljeno a ne kako jeste“, izjavio je Božović.

(N1)