Skip to main content

Bosna i Hercegovina dobila novi Savet ministara

Jugoslavija 25. jan 2023.
2 min čitanja

"Ovde se ostvaruju ratni ciljevi Srbije i Hrvatske"

Predstavnički dom parlamenta BiH potvrdio je danas novi saziv Saveta ministara BiH, kojim će predsedavati Borjana Krišto iz HDZ-a BiH.

Od završetka rata u BiH i potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine, novi saziv Saveta ministara nikada nije izabran tako brzo nakon izbora. Za njega su na današnjoj vanrednoj sednici glasala 23 od 42 zastupnika u državnom, Zastupničkom domu Parlamenta BiH. Poslanici su potvrdili devet novih ministara i deset zamenika.

Prethodno je za predsedavajuću Saveta ministara BiH izabrana Borjana Krišto iz HDZ-a BiH. Pored funkcionera ove stranke, vladajuću koaliciju na državnom nivou čine predstavnici koalicije okupljene oko vodeće srpske stranke SNSD Milorada Dodika i ‘osmorke’ koju čine probošnjačke i građanske stranke.

U novom sazivu hrvatsku kvotu čini i ministarka civilnih poslova Dubravka Bošnjak, a resor pravosuđa vodi Davor Bunoza.

Potpredsednik Saveta ministara i ministar finansija i trezora iz redova srpskih partija je Zoran Tegeltija, koji je u prethodnom sazivu bio predsedavajući ovog tela. Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa je Staša Košarac, a ministar bezbednosti Nenad Nešić. Prema dogovoru Dodikovog SNSD-a i Probošnjačke osmorke, jedan ministar sa područja Republike Srpske je Sevlid Hurtić, koji će rukovoditi resorom za ljudska prava i izbeglice.

Iz redova ‘osmorke’, ministar spoljnih poslova biće lider naroda i pravde Elmedin Konaković, ministar odbrane i potpredsednik Saveta ministara iz Bošnjačkog reda SDP-ovac Zukan Helez, a predsednik Naše stranke Edin Forto je ministar saobraćaja i veza. Prvobitno je predloženo da Konaković bude zamenik predsedavajućeg, a potom je na sednici predloženo da to bude Helez.

Oštra kritika opozicije: Ovde se ostvaruju ratni ciljevi Srbije i Hrvatske

Nekoliko srpskih i bošnjačkih partija u opoziciji oštro je kritikovalo predlog koalicije i imena predloženih ministara. Najoštriji je bio predstavnik vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Šemsudin Mehmedović, koji je unapred osudio probošnjačke stranke zbog izdaje interesa Bošnjaka i BiH u interesu Srbije i Hrvatske.

„Ovde se ostvaruju ratni ciljevi Srbije i Hrvatske. Oni oživljavaju politike koje su presuđene i koje je trebalo da budu ugašene Dejtonskim mirovnim sporazumom“, rekao je on. On je optužio zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijela Eskobara da radi protiv interesa Bošnjaka i BiH.

Zlatan Begić, predstavnik Demokratske fronte Željka Komšića, optužio je američkog ambasadora u BiH Majkla Marfija da je vršio pritisak na ovu stranku kako bi grupa stranaka „osmica“, predvođena SDP-om BiH, dala jednog predstavnika u Klubu Bošnjaka Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine u cilju uspostavljanja vlasti bez SDA.

Lideri političkih partija koje čine novu vladajuću koaliciju na državnom nivou ranije su potpisale programski dokument koji se zasniva na sprovođenju niza reformi u vezi sa evropskim integracijama, koji uključuje izmenu Izbornog zakona i ustava zemlje. U prethodnim mandatima uspostavljanje vlasti moglo se produžiti i za godinu i po dana.

Novi Savet ministara izabran je na osnovu rezultata opštih izbora održanih u oktobru prošle godine. Na državnom nivou neće biti vodeća bošnjačka stranka Stranka demokratske akcije (SDA), koja je ranije, od završetka rata 1995. godine, samo jednom periodu (2000-2002.) bila u opoziciji, prenosi Indeks.

(Danas/Index.hr, foto: Pixabay)