Skip to main content

Borrell o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova: Usuglašeni sporazum se mora provoditi

Info 23. мар 2023.
2 min čitanja

"Dogovor je postignut, moramo ga provoditi i tu nema mjesta biranju. Mi ćemo pozorno pratiti tko ga provodi, a tko ne"

Usaglašeni sporazum između Srbije i Kosova o normalizaciji odnosa mora se provoditi i svaki pokušaj njegova dovođenja u pitanje je uzaludan, izjavio je šef europske diplomacije Josep Borrell. „Svaki pokušaj dovođenja u pitanje toga sporazuma je uzaludan“, rekao je Borrell po dolasku na samit čelnika EU-a.

„Dogovor je postignut, moramo ga provoditi i tu nema mjesta biranju. To je cjelina i mora se provoditi u cijelosti, a mi ćemo pozorno pratiti tko ga provodi, a tko ne„, dodao je. Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku pozvao je čelnike dviju strana da ne upiru prstom jedan u drugoga, nego da rade svoj dio posla.

Borrell je na samitu izvijestio šefove država ili vlada EU-a o rezultatima razgovora srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija o normalizaciji odnosa dviju zemalja, koji su održani u subotu u Ohridu u Sjevernoj Makedoniji.

Vučić: Postigli smo nekakav dogovor

Vučić i Kurti sastali su se 27. veljače u Bruxellesu, a nakon toga sastanka Borrell je rekao da je postignuta suglasnost o osnovnom sporazumu o normalizaciji i da je preostalo još dogovoriti plan provedbe osnovnog plana. Uslijedio je sastanak 18. ožujka u Ohridu u Sjevernoj Makedoniji, nakon kojeg je Borrell ponovno rekao da je dogovor postignut. Ali, ni osnovni sporazum ni plan njegove provedbe nisu potpisani.

Vučić je nakon sastanka u Ohridu potvrdio da je postignut nekakav dogovor, no rekao je da nije ništa potpisao. „Danas smo trebali dogovoriti plan implementacije, nekakav dogovor smo postigli, zadovoljan sam zbog toga“, rekao je Vučić.

On je proteklih dana više puta isticao da ne namjerava provesti sve dijelove sporazuma, posebno onaj koji govori da neće blokirati članstvo Kosova u UN-u. Kurti je pak rekao da postignuta suglasnost o osnovnom sporazumu o normalizaciji i plan njegove provedbe de facto znači da je Srbija priznala Kosova, ali da Beograd „bježi od potpisivanja sporazuma“.

(Hina, Foto: EP)