Skip to main content

Borelj: Pridruživanje Srbije Uniji će biti otežano bez uvođenja sankcija Rusiji

Info 12. okt 2022.
< 1 min čitanja

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je danas da će proces pridruživanja Srbije Evropskoj uniji biti otežan ako Beograd ne uvede sankcije Rusiji.

Nakon što je danas predstavljen godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije i drugih zemalja na putu ka EU, Borelj je televiziji N1 rekao da „proces pridruživanja Evropskoj uniji zahteva usklađivanje sa njenom spoljnom politikom“.

„U izveštaju Evropske komisije vidimo da postoji kaskanje Srbije, ali i Turske, po pitanju usklađivanja sa spoljnom politikom EU. Pad usklađenosti u kombinaciji s bliskim odnosima sa režimom (ruskog predsednika Vladimira) Putina znači da nemamo izbora nego da preporučimo procenu pada usklađenosti u okviru poglavlja 31“, kazao je Borelj.

On je naveo i da „ne postoji rok“ do kada Srbija treba da uvede sankcije Rusiji i dodao da Srbija „treba da sledi spoljnu politiku EU“.

„Primetili smo da je nivo usklađenosti Srbije sa spoljnom politikom EU u opadanju. Ne nalazimo se tamo gde bismo želeli da budemo u našim odnosima“, rekao je Borelj.

(Beta, Foto: EP)