Skip to main content

Borel s liderima Zapadnog Balkana u SAD – kako rešiti posledice rata u Ukrajini

Jugoslavija 21. сеп 2022.
< 1 min čitanja

Lideri Zapadnog Balkana okupili su se u Njujorku na neformalnom ručku koji je tokom zasedanja Generalne skupštine UN za njih organizovao visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel.

Na sastanku su učestvovali premijeri Crne Gore Dritan Abazović, Albanije Edi Rama, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Kosova Vjosa Osmani, predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović i premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski.

Kako je saopštila Evropska služba za spoljne poslove (EEAS), diskusija se fokusirala na globalni i regionalni uticaj ruskog ilegalnog i ničim izazvanog rata protiv Ukrajine, a visoki predstavnik Borel i lideri Zapadnog Balkana razgovarali su o tome kako zajednički rešiti štetne posledice tog rata na cene hrane i energije i stabilnost i bezbednost u Evropi i globalno.

Borel je istakao podršku koju EU pruža Zapadnom Balkanu da bi se poboljšala energetska bezbednost i da bi se pozabavile hibridnim pretnjama, uključujući manipulaciju i mešanje sa sajber i stranim informacijama, navodi se u saopštenju.

„EU i Zapadni Balkan će ostati zajedno u suočavanju sa izazovima koje ničim izazvani rat Rusije protiv Ukrajine nameće na globalnom nivou. EU u potpunosti povezuje Zapadni Balkan sa svojim inicijativama za ublažavanje posledica rata“, dodaje se.

Sastanak je održan u utorak na marginama Generalne skupštine UN, navela je EEAS i dodala da se takvi neformalni skupovi održavaju dva puta godišnje u Briselu i Njujorku i služe kao neformalna prilika za razmenu mišljenja o izazovima u regionu i evropskoj budućnosti regiona.

(Beta, Foto: EP)