Skip to main content

Borel: Rešenje izraelsko-palestinskog sukoba treba da bude ‘nametnuto spolja’

Planeta 03. jan 2024.
< 1 min čitanja

"U tome treba da učestvuju SAD, Evropljani i Arapi"

Moguće rešenje sukoba Izraela i Palestinaca treba da bude „nametnuto spolja“, iz međunarodne zajednice, zato što „te dve strane nikad neće biti u stanju da postignu sporazum“, rekao je danas šef evropske diplomatije Žozep Borel.

„Ono što smo naučili poslednjih 30 godina i što učimo danas sa tragedijom u Gazi je da rešenje treba da bude nametnuto spolja“, rekao je Borel u govoru na jednoj diplomatskoj konferenciji u Lisabonu.

„Trajni mir neće biti postignut dok se međunarodna zajednica snažno ne umeša da dođe do mira i nametne rešenje“, rekao je on i ukazao da u tome treba da učestvuju „SAD, Evropljani i Arapi“.

Dan posle ubistva visokog vođe palestinskog islamističkog pokreta Hamas u Bejrutu koje je podstaklo strahovanje od širenja sukoba van Pojasa Gaze, Borel je rekao da je moguće da će biti otkazano njegovovo putovanje u Liban planirano za sutra.

„Ono što se dogodilo juče sa smrću vođe Hamasa je dodatni faktor koji bi mogao da izazove eskalaciju sukoba„, rekao je Borel novinarima posle govora na portugalskom diplomatskom seminaru.

U napadu u predgrađu Bejruta u utorak je ubijen drugi čovek palestinskog pokreta Hamas Saleh Aruri, jedan od osnivača Hamasovog vojnog krila i vođa te grupe na Zapadnoj obali. Libanska državna novinska agencija prenela je da su Aruri i još tri osobe ubijeni u eksploziji koju je izazvao izraelski dron.

Iako Izrael nije preuzeo odgovornost za ubistvo Arurija u Bejrutu, opšte je mišljenje da je to delo Izraela pošto je njegov objavljeni cilj da „uništi“ Hamas zbog napada 7. oktobra na izraelskom tlu kojim je počeo rat u Pojasu Gaze.

(Beta, foto: Beta/AP)