Skip to main content

Borel: Odgovorni za agresiju na Ukrajinu moraju biti izvedeni pred lice pravde

Planeta 17. мар 2023.
< 1 min čitanja

"Ovo je važna odluka međunarodne pravde"

Potpredsednik Evropske komisije Žozep Borel ocenio je večeras u Skoplju da je nalog Međunarodnog krivičnog suda za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina „važna odluka međunarodne pravde i za narod Ukrajine“.

„Evropska unija je uvek jasno stavljala do znanja da odgovorni za nezakonitu agresiju na Ukrajinu moraju biti izvedeni pred lice pravde“, rekao je visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost, komentarišući nalog Međunarodnog krivičnog suda za hapšenje Putina.

Kako je prenela agencija MIA, Borel je napomenuo da je Međunarodni krivični sud izdao nalog za hapšenje Putina zbog ratnih zločina deportacije i prebacivanja dece iz okupiranih područja Ukrajine u Rusiju.

„Međunarodni krivični sud navodi da postoje razumni razlozi da se veruje da Putin snosi individualnu odgovornost za ove zločine. Težina zločina i izjava MKS govore sami za sebe. Ovo je važna odluka međunarodne pravde i za narod Ukrajine„, rekao je Borel.

Borel je posle sastanka sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim istakao da je to pitanje Međunarodnog krivičnog suda samo početak procesa traženja odgovornosti od Rusije i njenog lidera za zločine i nedela koja čine u Ukrajini.

„Evropska unija ceni i podržava rad Međunarodnog krivičnog suda i njegovu istragu. Ne može biti nekažnjivosti“, rekao je Borel.

(Beta, foto: Evropski parlament)