Skip to main content

Borel: Mere SAD na aerodromu veoma jake, ne možemo da evakuišemo sve saradnike

Planeta 21. авг 2021.
< 1 min čitanja

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel ocenio je da je nemoguće evakuisati sve Avganistance koji su sarađivali sa zapadnim zemljama pre 31. avgusta.

Borel je u izjavi Frans presu izrazio žaljenje zbog bezbednosnih mera koje su SAD uvele na aerodromu u Kabulu, jer to ometa evakuaciju.

Američka administracija odredila je 31. avgust kao datum za konačno povlačenje svojih snaga iz Avganistana i planira evakuaciju više od 30.000 Amerikanaca i avganistanskih civila.

Matematički je to nemoguće… Koliko ja znam, Amerikanci nisu najavili da će ostati posle tog datuma (31. avgust). Ali mogu da se predomisle“, rekao je Borel.

Prema njegovim rečima, problem je u pristupu aerodromu.

„Američke mere kontrole i bezbednosti su veoma jake. Žalili smo se. Tražili smo od njih da pokažu veću fleksibilnost. Ne možemo da evakuišemo svoje saradnike“, rekao je šef evropske diplomatije.

Borel je rekao da samo delegacija EU u Kabulu ima oko 400 avganistanskih službenika i njihovih porodica. Dodao je da je EU obećala da će ih evakuisati, ali je do sada u Španiju stiglo samo 150 ljudi.

„To su aktivni saradnici. Ali broj Avganistanaca koji su radili sa nama tokom ovih 20 godina je mnogo veći“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, Kabul ima dva aerodroma. Civilni aerodrom je u rukama talibana i nema letova, dok Amerikanci kontrolišu vojni aerodrom.

„Avioni preuzimaju ljude koji su na asfaltu. U avionu koji je stigao danas u Madrid, trećinu čine Amerikanci“, rekao je Borel.

Visoki zvaničnik EU je naveo da ako Amerikanci odu, Evropljani nemaju vojne kapacitete da obezbede vojni aerodrom i talibani će preuzeti kontrolu. Borel je rekao da je potrebno razgovarati sa talibanima i dodao EU ima kontakte sa njima, ali ne i sa njihovim liderima.

„Razgovarati (sa njima) ne znači priznati ih“, rekao je Borel.

(Beta, Foto: N1)