Skip to main content

Borel: Izrael koristi gladovanje stanovništva Gaze kao oružje u ratu

Planeta 13. мар 2024.
2 min čitanja

"Takva praksa je osuđena u Ukrajini i istovetne reči se moraju koristiti u Gazi"

Visoki komesar EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je da Izrael „koristi gladovanje kao oružje u ratu“ i optužio tu zemlju da blokira kopnene rute koje su najbolji način za isporuku hrane stotinama hiljada Palestinaca suočenih sa glađu u Pojasu Gaze.

Borel je sinoć rekao Savetu bezbednosti UN da humanitarna pomoć mora da se dostavi u Gazu, gde je krizu stvorio ljudski faktor i nema prirodnih katastrofa, poplava ili zemljotresa.

„To je kriza koju je stvorio čovek i kada tražimo alternativne načine za obezbeđenje podrške morskim putem ili iz vazduha, moramo to da radimo jer je prirodna podrška putevima zatvorena, zapravo veštački zatvorena i gladovanje se koristi kao produžena ruka rata“, ocenio je Borel.

On je rekao da je takva praksa osuđena u Ukrajini i da se istovetne reči moraju koristiti u Gazi.

Svetski program hrane (World Food Program) je juče isporučio hranu na sever Gaze prvi put od 20. februara, saopštile su Ujedinjene nacije.

Posle provere na izraelskom graničnom prelazu Kerem Šalom šest kamiona sa humanitarnom pomoći ušlo je u Gazu.

Humanitarne organizacije bore se da isporuče pomoć tom izolovanom području mesecima mada su neki privatni konvoji uspeli da dopreme hranu.

Borel je rekao da EU čekaju rezultate tri istrage izraelskih optužbi da je 12 zaposlenih u Agenciji EU za palestinske izbeglice UNRWA učestvovalo u napadima Hamasa na jug Izraela 7. oktobra 2023.

On je, međutim, naglasio da UNRWA postoji samo zato jer ima palestinskih izbeglica i ako nestane izbeglica će i dalje biti, rekao je on.

„Zapravo jedini način da UNRWA nestane je da se te izbeglice postanu građani palestinske države koja koegzistira s izraelskom državom“, zaključio je visoki predstavnik EU.

Prvi korak da bi se to ostvarilo je da Savet bezbednosti UN jednoglasno usvoji rezoluciju kojom se podržava rešenje sukoba po modelu dve države i “definisanje generalnih principa koji mogu dovesti do tog rezultata”, rekao je on.

Naglasio je i široku podršku takvom rešenju. „Bila bi to divna mogućnost da se pokaže kako naši principi nisu prazne reči“, rekao je Borel.

(tekst i foto: Beta-AP)