Skip to main content

Borel i Eskobar: Dogovor Srbije i Kosova je pravno obavezujući

Jugoslavija 20. mar 2023.
3 min čitanja

"Nije bilo pitanje potpisa, već pitanje obavezivanja"

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je danas da je dogovor Srbije i Kosova, postignut na sastanku u Ohridu, postao pravosnažan onog trenutka kada je Evropska unija izašla sa saopštenjem.

“Dogovor nije potpisan iz pravnih razloga, ali su se obe strane složile da moja izjava (nakon ohridskog sastanka) predstavlja za obe strane posvećenost da se u potpunosti obavežu sa obavezama koje proizilaze iz ovog sporazuma i njegove primene”, izjavio je Borel nakon sastanka ministara spoljnih poslova EU.

On je dodao da je reč o važnoj prekretnici u procesu normalizacije odnosa koja stvara “novi status kvo u dijalogu”, prenosi Radio slobodna Evropa.

Borel je danas izvestio evropske šefove diplomatija o ishodu sastanka lidera Kosova i Srbije, Aljbina Kurtija i Aleksandra Vučića u Ohridu 18. marta.

On je naglasio je da će EU pratiti proces implementacije svega što je dogovoreno te dodao da postoje hitne stvari koje odmah moraju biti sprovedene, poput formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

“Sporazum mora da se sprovodi prema određenom kalendaru. Ovaj kalendar zahteva da svaka strana uradi svoj deo posla. Ne treba da gradimo kuću od krova, već od hitnih stvari. Postoje stvari koje su veoma hitne”, rekao je Borel.

“U (implementacionom) Aneksu je jasno rečeno da se Kosovo odmah angažuje na formiranju Zajednice na Kosovu. Pratićemo način i modalitete na koji način će oni sprovesti ovu obavezu koja je sastavni deo evropskog puta Kosova”, rekao je Borel.

Šef evropske diplomatije nije želeo da komentariše izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je dan nakon ohridskog sastanka rekao da neće primeniti delove dogovora koji se odnose na članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je u Briselu ponovio da će njegova zemlja primeniti samo one delove dogovora koji ne dotiču njene crvene linije.

Srbija i Kosovo su se na sastanku u Ohridu usaglasili o Aneksu o primeni Sporazuma o putu normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

Dogovoreno je i da ovi dokumenti postanu sastavni delovi procesa pridruživanja Srbije i Kosova Evropskoj uniji.

Eskobar: Dogovor je pravno obavezujući u svakom smislu

Dogovor koji su postigli Kosovo i Srbija na sastanku u Ohridu, u Severnoj Makedoniji je pravno obavezujući, rekao je 20. marta izaslanik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar) na onlajn konferenciji.

“Pravno je obavezujući za obe strane u svakom smislu. Nije bilo pitanje potpisa, već pitanje obavezivanja”, rekao je Eskobar.

Kurti i Vučić su, uz posredovanje Evropske unije (EU), 18. marta u Ohridu, u Severnoj Makedoniji dogovorili implementacioni aneks evropskog predloga za normalizaciju odnosa.

Eskobar je bio posmatrač u tim pregovorima.

On je istakao 20. marta da će se na osnovu primene dogovorenog procenjivati dve zemlje na njihovom evroatlanstkom putu.

Eskobar je takođe rekao da je bilo potrebno “mnogo političke hrabrosti” od strane obojice lidera, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina (Albin) Kurtija da se postigne dogovor u Ohridu.

EU je saopštila da strane na sastanku u Ohridu nisu formalno potpisale sporazum, ali su se složile da ga sprovedu. Kosovo i Srbija su 27. februara usaglasile evropski predlog za normalizaciju odnosa.

“Naredni korak za obe strane jeste da počnu sa primenom dogovora”, rekao je Eskobar.

Prema njegovim rečima, za Kosovo je važno da počne sa izradom svog predloga za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, dok bi Srbija trebalo da počne da priznaje dokumenta i državne simbole Kosova.

“Ovaj dogovor je početak pomirenja između Kosova i Srbije. Ima dosta posla koji treba da se obavi nakon ovog sporazuma”, rekao je Eskobar.

Francuski ambasador u Prištini najavio posledice ako ne budu poštovani dogovori iz Ohrida i Brisela

Ambasador Francuske na Kosovu Olivije Gero rekao je da će premijer Kosova Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić “snositi posledice” ako ne budu poštovali dogovore koje su postigli u Briselu i Ohridu.

“Pažljivo ćemo pratiti poštovanje ovih sporazuma. Biće posledica ako ovi dogovori ne budu poštovani, treba da se zna da je to bio najbolji mogući dogovor, mi smo na putu normalizacije i naš cilj je puna normalizacija”, rekao je Gero u intervjuu za RTK.

On je dodao da neće da razjašnjava pitanje termina koji se koriste, i da nema nejasnoća ili dvosmislosti u vezi sa implementacijom Zajednice opština sa srpskom većinom.

Prema njegovim rečima i pre agresije na Ukrajinu postojale su međusobne obaveze.

“Naš je doprinos da se ova pitanja rešavaju tako da je perspektiva obe zemlje, u kontekstu stvorenom nakon ruske agresije u Ukrajini, još više podstakla da obe zemlje idu ka EU”, rekao je ambasador Gero.

(Beta / Slobodna Evropa, Foto: Pixabay)