Skip to main content

Borel: Evropa u opasnosti ako Putin dobije rat u Ukrajini

Planeta 30. jan 2024.
2 min čitanja

"Evropa presporo odgovorila na pozive za pomoć Ukrajini"

Šef evropske diplomatije Žozep Borel izjavio je danas da će bezbednost Evrope biti ugrožena ukoliko ruski predsednik Vladimir Putin dobije rat u Ukrajini i da je pogrešno sa njim razgovarati o primirju.

Borel je na mreži Iks podelio autorski tekst koji je napisao za francuski list L’Obs i napisao da se po svaku cenu mora sprečiti nastajanje sveta u kome „moć prevladava pravo“, jer bi Putinova pobeda u Ukrajini ohrabrila Rusiju i druge autokratije da slede svoje imperijalističke ciljeve.

On u uvodniku lista piše da su iskušenja da se pomiri sa Rusijom danas jednako pogrešna kao što su bila na početku invazije 2022. godine i da je pobeda Ukrajine u ratu najbolja garancija bezbednosti za Evropu.

„Putin kaže da želi da što pre okonča sukob, ali samo pod njegovim uslovima. On je već u brojnim prilikama pokazao da nikada ne pregovara u dobroj veri i da ne poštuje postignute dogovore. A danas, manje od godinu dana pre američkih izbora, za koje veruje da bi mogli da idu u prilog njegovim imperijalističkim ambicijama, ko može ozbiljno da veruje da Putin traži kompromis?“, piše šef evropske diplomatije.

Borel kaže da je Evropa presporo odgovorila na pozive za pomoć Ukrajine i da je reagovala tek kada se pojavila pretnja da će Rusija dobiti prednost u ratu.

„Ovo oklevanje je koštalo mnogo života. Moramo da promenimo paradigmu sa podrške Ukrajini i da učinimo koliko god je potrebno i šta god je potrebno da Ukrajina pobedi“, navodi on.

Šef evropske diplomatije kaže da pomoć mora uključivati slanje raketa dugog dometa i drugih naprednih sistema naoružanja i da Evropa mora ojačati protivvazdušnu odbranu Ukrajine.

„Iako se naša potrošnja za odbranu već povećala za 40 odsto u odnosu na istorijski najnižu tačku iz 2014. godine, ovaj preokret trenda još nije dovoljno brz. Moramo pojačati naše napore da pobedimo u ovoj trci sa vremenom sa Putinovom Rusijom“, kazao je Borel.

(Beta/foto: Beta/AP)