Skip to main content

Bolnica prekršila prava Mirele Čavajde na pobačaj, pokrenut postupak

Jugoslavija 02. jun 2022.
< 1 min čitanja

"Bolnica 'Sveti Duh' bila je jedna od četiri zagrebačke bolnice koje su odbile da izvrše prekid trudnoće nakon nalaza da nosi dete s tumorom na mozgu"

Zdravstvena inspekcija pokrenula je prekršajni postupak protiv bolnice „Sveti Duh“ i načelnice Ana-Marije Šimundić zbog kršenja prava Mirele Čavajde, kojoj su uskraćene informacije kod odlučivanja o njenom zahtevu za prekid trudnoće, saznaje se u četvrtak u Ministarstvu zdravstva.

S obzirom da su tokom nadzora utvrđeni propusti nepoštovanja odredbi Zakona o zaštiti prava pacijenata, odnosno prava na potpunu informisanost, zdravstvena inspekcija pokrenula je prekršajni postupak pred za to nadležnim prekršajnim sudom, odgovorilo je Ministarstvo Hini na pitanje o nalazima inspekcije u KB „Svetom Duhu“, javlja Hrvatska radio-televizija.

Zdravstvena inspekcija utvrdila je da je prvostepena komisija o zahtevu Mirele Čavajde za prekidom trudnoće odlučivala 3. maja ove godine, no pacijentkinji nije dostavila svoju odluku.

Takođe, Čavajda nije obaveštena da ima pravo na obraćanje i drugostepenoj komisiji KBC-a Zagreb.

Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da je time prekršen Zakon o pravima pacijenata kojim je propisano da „pacijenti imaju pravo na potpunu obaveštenost o toku postupanja prilikom pružanja zdravstvene zaštite“.

Za te prekršaje predviđena je kazna od 10.000 do 50.000 kuna za bolnicu, te kazna od 5.000 do 10.000 kuna za odgovornu osobu, odnosno upravnicu bolniceAna-Mariju Šimundić.

Bolnica „Sveti Duh“ bila je jedna od četiri zagrebačke bolnice koje su odbile da izvrše prekid trudnoće Mireli Čavajdi u šestom mesecu nakon nalaza da nosi dete s tumorom na mozgu.

(Danas/HRT, foto: N1)