Skip to main content

(FOTO, VIDEO) Protest u Novom Sadu okončan nakon protestne šetnje i blokada dve raskrsnice

Aktuelno 03. jan 2022.
2 min čitanja

Današnji protest ekoloških organozacija u Novom Sadu okončan je nešto pre 16 časova ispred Srpskog narodnog pozorišta u centru grada. Prethodno su demonstranti blokirali raskrsnicu Temerinske i Partizanske ulice, koja je jedna od najprometnijih u gradu. Na samom početku protesta u 13 časova bila je blokirana i centralna novosadska raskrsnica kod Futoške pijace, a nakon jednočasovne blokade demonstranti su krenuli u protestnu šetnju blokirajući Jevrejsku ulicu, a potom i Temerinsku ulicu na putu do Partizanske ulice.Tokom protestne šetnje desio se incident pošto je jedan automobil uleteo u masu koja ga je okružila, te je na kratko ostao blokiran u raskrsnici.

Incident se desio na raskrsnici ispred Novosadskog pozorišta, a kolona demonstaranta nastavila je potom štenju Temerinskom ulicom.

Kako javljaju reporetri Autonomije, nije bilo vidljivo prisustvo policije u blizini blokiranih raskrsnica, niti tokom protestne šetnje

Oko 13 časova bila je blokirana i Preradovićeva ulica u Petrovaradnu.

Još jedan manji incident desio se na početku protesta kada je jedan taksista pokušao da prođe kroz blokadu kod Futoške pijace, ali mu okupljeni demonstranti to nisu dozvolili, te se on nakon kraće rasprave okrenuo i otišao.

Nakon jednočasovne blokade demonstranti su od Futoške pijace krenili u protestnu šetnju blokirajući celu Jevrejsku ulicu.

Protestna šetnja, Jevrejska ulica

Novosadski aktivista Miran Pogačar poručio je pre protestne šetnje da zahtevi demonstranata ostaju isti, te da će biti još protesta do ustavnog referenduma koji je zakazan za 16. januar, kao i različitih akcija.

“A ukoliko se zahtevo ne ispune, sledi radikalizacija protesta“, upozorio je Pogačar.

Raskrsnica ispred Futoške pijace

Ekološki aktivisti koji su protiv eksploatacije litijuma za danas su na više lokacija u zemlji najavili tročasovne blokada puteva.

Plan je bio da blokade traju od 13.00 do 16.00 časova.

Blokada raskrsnice Partizanske i Temerinske ulice

Organizatori su prethodno poručili i da je moguće da će se blokade nastaviti i radikalizovati ako se ne povuče projekat “Jadar”, a na nove proteste odlučili su se nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da taj projekat neće biti obustavljen.

(Autonomija)