Skip to main content

Blinken: Moskva prisilno deportovala između 900.000 i 1,6 miliona Ukrajinaca

Planeta 13. јул 2022.
< 1 min čitanja

Vašington je zatražio od Moskve da oslobodi Ukrajince koje je primorala da napuste domovinu, navodeći tvrdnje o usvajanju dece iz Ukrajine i „nestanku“ hiljada ukrajinskih civila.

Nezakonito premeštanje i deportacija zaštićenih osoba predstavljaju ozbiljno kršenje Ženevske konvencije o zaštiti civila i ratni zločin, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

On je naveo da postoje podaci da Moskva razdvaja ukrajinsku decu od roditelja i otima najmlađe iz sirotišta, posle čega ih daje na usvajanje u Rusiji.

Prema Blinkenovim rečima, hiljade ukrajinskih civila su uhapšene ili su nestale pošto nisu prošle „filtraciju“, javlja Rojters.

Kijev je optužio Moskvu za deportaciju u „logore za filtraciju“ stotina hiljada ljudi iz delova Ukrajine koje je Rusija okupirala.

Pozivajući se na različite izvore, „uključujući rusku vladu“, Blinken je naveo procenu da su „ruske vlasti ispitale, uhapsile i prisilno deportovale između 900.000 i 1,6 miliona ukrajinskih građana, uklujučujući 260.000 dece, u Rusiju, često na Daleki istok“.

(FoNet, Foto: Beta/AP)