Skip to main content

Bivši britanski premijer Brown: Putinu suditi po uzoru na suđenja u Nirnbergu

Planeta 19. mar 2022.
< 1 min čitanja

Bivši premijer Velike Britanije Gordon Brown želi da se uspostavi novi međunarodni sud za istragu Vladimira Putina za njegove postupke u Ukrajini.

Brown kaže da je u ratu došlo do neselektivnog bombardovanja civila, što je protivno međunarodnom pravu, kao i do kršenja humanitarnog primirja i “nuklearne ucjene”.

Bivši premijer je rekao za BBC da smo od pada Berlinskog zida “pretpostavljali da će prevladati demokratija i vladavina prava”, ali da Putin “to zamjenjuje upotrebom sile”.

“Ako se poruka ne pošalje sada, suočićemo se sa agresijom u drugim zemljama koja može proći i nekažnjeno”.

Upitan da li smatra da je ruski predsjednik ratni zločinac, odgovorio je: “To je rekao predsjednik Biden, i to je moje mišljenje”.

Brown je među 140 akademika, pravnika i političara koji su potpisali peticiju kojom se poziva na pravni sistem po uzoru na Nirnberška suđenja nacističkim ratnim zločincima nakon Drugog svjetskog rata.

Britanija se plaši još ekstremnijih Putinovih poteza

Mirovni pregovori o okončanju rata mogli bi biti „paravan“ za još ekstremnije ruske poteze, ocijenila je Liz Truss, britanska ministrica vanjskih poslova.

„Veoma sam skeptična“, rekla je za The Times.

„Ono što smo vidjeli je pokušaj stvaranja prostora Rusima da se pregrupišu. Njihova invazija ne ide prema planu. Plašim se da su pregovori još jedan pokušaj da se stvori ‘paravan’, jer ne mislim da su još došli do tačke za pregovore“.

Truss je ponovila mišljenje koje su iznijeli britanski obavještajci, da bi Putin mogao preduzeti „još ekstremnije“ akcije.

(RSE, foto: Beta-AP)