Skip to main content

Biserko: Mogući pogrešni rezultati popisa omogućili bi Srbiji da uništi suverenitet Crne Gore

Jugoslavija 15. nov 2023.
2 min čitanja

"Građani Crne Gore treba da reaguju"

Gospođa Draginja Vuksanović-Stanković je vrlo istaknuta zastupnica crnogorske nezavisnosti i vjerovatno je to bio povod da Vojislav Šešelj nju izabere za ličnost u svojoj knjizi, pogotovo što je žena, da je dodatno ponizi i uvrijedi, kazala je u emisiji “Znam da znaš” predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko.

Ističe da se knjiga Vojislava Šešelja se svakako odnosi, pored Draginje Vuksanović-Stanković, i na Crnu Goru.

“Bio bi red da ministar vanjskih poslova Filip Ivanović uputi protesnu notu Srbiji, s obzirom na odnose Crne Gore i Srbije, jer ni naslov te knjige nije slučajan”, smatra Biserko.

Komentarišući izjavu predsjednika Skupštine Andrije Mandića koji je kazao da neke stvari nijesu vrijedne komentarisanja pa tako ni ova knjiga, Biserko smatra da svaka knjiga, a posebno ova treba da dobije kritiku.

“On je na takvoj poziciji da bi trebalo da brani Crnu Goru od Srbije imajući u vidu napete odnose između Crne Gore i Srbije. Svaki napad se mora sankcionisati”, istakla je Biserko.

Kaže da su određeni pojedinci u Srbiji reagovali povodom Šešeljeve knjige, ali niko zvanično.

Ulazak Šešelja u koaliciju sa SNS na izborima, koji će se održati u decembru, prema njenim riječima, ne garantuje veći broj glasova.

“U Srbiji su se desila dva važna događaja koja su pokrenula rane izbore, pre svega to je majska tragedija koja je bila okidač za masovne proteste pod nazivom ‘Srbija protiv nasilja’, a drugi razlog je bio događaj u Banjskoj. To je bio udarac za Srbiju i preko noći je promenio njenu poziciju kod međunarodne zajednice”, objašnjava Biserko.

Kako navodi Crna Gora je u jednoj turbulentnoj fazi sa kojom će morati sama da se izbori jer Zapad neće dopustiti da izgubi Zapadni Balkan.

“Građani Crne Gore treba da reaguju na sve što se dešava, a opasnost je da Srbija svojim uticajem može dovesti do razbijanja tog građanskog društva po etničkim linijama”, kazala je Biserko.

Kada je o popisu riječ, prema njenoj ocjeni, u startu postoje mnogi problemi koji mogu dovesti do nesporazuma i pogrešnog rezultata koji bi omogućio Srbiji da uništi suverenitet Crne Gore.

(Gradski portal, foto: Autonomija)