Skip to main content

Bilčik: Rezolucija EP politički signal za Srbiju da uvede sankcije Rusiji

Info 23. nov 2022.
< 1 min čitanja

"Usklađivanje sa spoljnom politikom EU je oduvek bio važan uslov"

Rezolucija Evropskog parlamenta (EP) je snažan politički signal Srbiji da uvede sankcije Rusiji, izjavio je danas za Radio Slobodna Evropa (RSE) izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik, neposredno po usvajanju Rezolucije.

Više od 500 poslanika glasalo je za to da se pregovori sa Srbijom uslove uvođenjem sankcija Rusiji i napretkom u evropskim reformama. Taj dokument nije pravno obavezujući za evropske institucije i države članice a njime je Evropski parlament dao preporuke za buduću politiku proširenja Evropske unije.

Prema Bilčikovim rečima, zahtevi u Rezoluciji nisu novi. U dokumentu je, kako je rekao, formulisano ono što Evropska unija (EU) postavlja pred Srbiju od februara 2022. godine, kada je počela ruska agresija na Ukrajinu.

Usklađivanje sa spoljnom politikom EU je oduvek bio važan uslov, čija je važnost dvostruko naglašena od kako je Rusija izvršila brutalnu invaziju na Ukrajinu”, dodao je.

Kako je istakao, “niko ne zaustavlja pregovore niti usporava proces pridruživanja EU”.

“Ali vrlo jasno kažemo – do napretka (u pregovorima) može doći, samo ukoliko se vide jasni potezi ka strateškom cilju koji je Srbija sebi zacrtala”, zaključio je Bilčik.

(Beta, foto: N1)