Skip to main content

‘Bidenov komentar ohrabrujući’: Assange, možda, ne bude izručen SAD-u

Planeta 11. апр 2024.
2 min čitanja

"Assangeove pristalice tvrde da je novinar razotkrio zločine američke vojske u Iraku i Afganistanu i da je zbog toga proganjan"

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je da razmatra zahtjev Australije da odustane od višedecenijskih američkih nastojanja da se krivično goni osnivač Wikileaksa Julian Assange zbog objave mase američkih povjerljivih dokumenata.

Australija je godinama pozivala SAD da odustane od krivičnog gonjenja Assangea, australskog državljanina koji se bori protiv američkih napora za izručenje iz zatvora u Ujedinjenom Kraljevstvu. Na pitanje o zahtjevu, dok je ugostio japanskog premijera Fumija Kishidu u službenu posjetu, Biden je rekao:

“Razmišljamo o tome”.

Assange je optužen po 17 tačaka za špijunažu i jednoj za zloupotrebu kompjutera zbog objave skupa povjerljivih američkih dokumenata na svojoj web-stranici prije gotovo 15 godina.

Američki tužioci navode da je Assange (52) ohrabrivao i pomogao obavještajnu analitičarku američke vojske Chelsea Manning da ukrade diplomatske depeše i vojne dosijee koje je WikiLeaks objavio, dovodeći živote u opasnost.

Australija tvrdi da postoji raskorak između američkog tretmana Assangea i Manning. Tadašnji američki predsjednik Barack Obama preinačio je 35-godišnju kaznu Manning na sedam godina, što joj je omogućilo puštanje na slobodu 2017.

Nacionalni interes Australije

Assangeove pristalice tvrde da je on novinar zaštićen Prvim amandmanom koji je razotkrio zločine američke vojske u Iraku i Afganistanu.

Assangeova supruga Stella kazala je da je osnivač WikiLeaksa “proganjan jer je razotkrio pravu cijenu rata u ljudskim životima”.

Kazala je da se njegovo zdravlje i dalje pogoršava u zatvoru i kako se plaši da će umrijeti iza rešetaka.

Australski premijer Anthony Albanese kazao je da je Bidenov komentar o Assangeu ohrabrujući.

“[…] na svaki mogući način Assange je već platio značajnu cijenu, i dosta je bilo”, rekao je Albanese.

“Ne postoji ništa što se može dobiti kontinuiranim zatvaranjem Assangea, prema mom veoma snažnom mišljenju, i to sam odredio kao stav Australske vlade”, izjavio je Albanese za Australian Broadcasting Corp.

Glavna urednica WikiLeaksa Kristinn Hrafnsson je, odgovarajući na Bidenove komentare, navela u izjavi da “nije prekasno da predsjednik Biden zaustavi Julianovo izručenje Sjedinjenim Američkim Državama, što je bio politički motiviran čin njegovog prethodnika”.

“Odbacivanjem optužbi protiv Juliana, on će štititi slobodu izražavanja i prava novinara i izdavača na globalnom nivou. Pozivamo ga da okonča ovaj pravni proces; oslobodi Juliana i prizna da novinarstvo nije zločin”, kazala je.

Britanski sud presudio je prošlog mjeseca da Assange ne može biti izručen Sjedinjenim Američkim Državama pod optužbom za špijunažu osim ako američke vlasti ne garantuju da neće dobiti smrtnu kaznu.

(Al Jazeera)