Skip to main content

Biden u iznenadnoj posjeti Kijevu: Znao sam da ću se vratiti

Planeta 20. feb 2023.
2 min čitanja

"Biden i Zelenski su razgovarali o oružju dugog dometa, a američki predsjednik rekao je da će Ukrajina dobiti novi vojni paket pomoći u vrijednosti od 500 miliona dolara"

Američki predsjednik Joe Biden stigao je u iznenadnu posjetu Kijevu u ponedeljak 20. februara. Ovo je Bidenova prva posjeta ratom zahvaćenoj Ukrajini.

On je u ponedeljak trebao posjetiti Poljsku povodom obilježavanja prve godišnjice od početka invazije na Ukrajinu.

Tokom posjete Biden i Zelenski su razgovarali o oružju dugog dometa, a američki predsjednik rekao je da će Ukrajina dobiti novi vojni paket pomoći u vrijednosti od 500 miliona dolara.

Biden je u obraćanju pohvalio hrabrost Ukrajine tokom rata i istakao da je posjetio Kijev šest puta dok je bio potpredsjednik.

“Znao sam da ću se vratiti”, rekao je Biden.

“Godinu dana kasnije, Kijev stoji”, rekao je Biden u obraćanju iz ukrajinskog glavnog grada. “I Ukrajina stoji. Demokratija stoji. Amerikanci stoje uz vas, svijet je uz vas”, rekao je američki predsjednik.

On je također upozorio da je “brutalni i nepravedni rat” daleko od pobjede.

Cijena koju je Ukrajina morala da plati je izuzetno visoka. I žrtve su prevelike”, rekao je Biden.

“Znamo da su pred nama veoma teški dani, sedmice i godine. Ali cilj Rusije je bio da Ukrajinu izbriše sa mape. Putinov osvajački rat propada”.

Obećao je i dugoročnu podršku Ukrajini rekavši da je “sloboda neprocjenjiva. Vrijedi se boriti za nju koliko god je potrebno.”

“I toliko ćemo biti sa vama, gospodine predsjedniče, koliko god bude potrebno”, rekao je Biden.

Zelenski je rekao da je Bidenova posjeta “izuzetno važan” znak podrške za sve Ukrajince.

Biden je također na Twitteru napisao da se u Kijevu sastaje sa Zelenskim kako bi povrdio “našu nepokolebljivu posvećenost ukrajinskoj demokratiji, suverenitetu i teritorijalnom integritetu.”

“Kada je Putin započeo svoju invaziju prije skoro godinu dana, mislio je da je Ukrajina slaba i da je Zapad podijeljen. Mislio je da može trajati duže od nas. Ali je pogriješio”, napisao je Biden na Twitteru.

Ministar vanjskih poslova Ukrajine rekao je da je posjeta američkog predsjednika jasno signalizirala Rusiji da vas se “niko ne boji” i pohvalio posjetu kao “pobjedu ukrajinskog naroda i predsjednika Volodimira Zelenskog”.

Kuleba je rekao da je posjeta bila “historijska” i da su i Biden i Zelenski zadovoljni razgovorima.

“Ova posjeta je pobjeda ukrajinskog naroda i predsjednika Zelenskog. Ona je sprovedena uprkos svemu zarad pobjede Ukrajine i cijelog slobodnog svijeta. To je jasan signal močvari, niko vas se ne plaši”, rekao je Kuleba.

Njegova posjeta pada na dan kada Ukrajina obilježava smrt više od 100 ljudi na antivladinim protestima 2014. godine u kojima je srušen proruski predsjednik.

Na dan njegove posjete sirene za uzbunu čule su se u glavnom gradu Ukrajine, ali za sada nema izvještaja o ruskim raketama ili vazdušnim napadima.

Uoči Bidenove posjete Bijela kuća je saopštila da će Biden najaviti i dodatne sankcije Rusiji.

Predsjednik SAD je krajem marta prošle godine bio u posjeti Poljskoj, ali nije prelazio granicu u susjednu Ukrajinu. Ukrajinski predsjednik posjetio je SAD krajem prošle godine kada se obratio zajedničkoj sjednici Kongresa. Ovo je bio njegov prvi izlazak iz Ukrajine otkako je počeo rat.

Posjeta je Bidenu dala priliku da iz prve ruke pogleda pustoš koju je ruska invazija na Ukrajinu izazvala.

Rusija je 24. februara prošle godine pokrenula invaziju u kojoj je ubijeno na hiljade ljudi, milioni su protjerani iz Ukrajine, a gradovi su pretvoreni u ruševine.

Posljednjih mjeseci nema velikih promjena na prvoj liniji odbrane, jer se obje strane pripremaju za ofanzive koje se očekuju na proljeće.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u nedjelju da je Rusija pretrpjela “izuzetno značajne” gubitke u blizini grada Vuhledara u istočnoj regiji Donbas, za koju Rusija tvrdi da su je aneksirali.

(Radio Slobodna Evropa, foto: Beta-AP)