Skip to main content

Biden: Sankcije će boljeti i neće prestajati

Planeta 24. mar 2022.
2 min čitanja

Nakon NATO sastanka izjavu je dao američki predsjednik Joe Biden.

Istaknuo je da su članice NATO saveza pokazale jedinstvo oko vojne pomoći Ukrajini, uvođenju sankcija Rusiji i Putinu zbog invazije te oko jačanja istočnih granica NATO-a.

Mnoge izbjeglice žele ostati u Europi, ali prihvatili smo 100.000 izbjeglica”, dodao je.

Najavio je i nove sankcije za više od 400 pojedinaca i entiteta. “Više od 300 članova Dume i oligraha koji pokreću rusku ratnu mašinu bit će sankcionirano.”

“NATO nikad nije bio više ujedinjen nego danas”, istaknuo je Biden.

Komentirao je i svoj razgovor s kinskim predsjednikom. “Obavio sam iskren razgovor s njim prije nekih 6-7 dana i jasno sam mu rekao da mora shvatiti posljedice njegove pomoći Rusiji. Nisam prijetio, ali sam istaknuo broj stranih korporacija koje su napustile Rusiju nakon početka ovog barbarskog ponašanja.”

“Nisam rekao da će sankcije odvratiti Putina, cilj sankcija je povećavanje boli. Tražio sam NATO sastanak da bi osigurali da ovo što činimo traje do kraja godine. Svijet se nastavlja fokusirati na to kakav je Putin siledžija.” rekao je.

“Mislim da Kina razumije da je njezina ekonomska budućnost povezanija sa Zapadom nego s Rusijom i nadam se da se on neće uključiti u suradnju s Rusijom”, dodao je.

Biden je komentirao i krizu s hranom, navodeći da su “i Rusija i Ukrajine bile žitnice Europe”. Rekao je da se na sastanku čelnika G7 govorilo o tome kako druge države, poput SAD-a, mogu povećati svoje proizvodne kapacitete.

Američkim sankcijama pogođena ruska Centralna banka – neće moći poslovati zlatom

Amerikanci su uveli nove sankcije ruskim zvaničnicima.

One se, prije svega, odnose na veliki broj ruskih zakonodavaca, javlja reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

“Ukupno 238 članova ruske Dume su sada pod američkim sankcijama, što znači da im je zamrznuta imovina u SAD-u, ne mogu putovati u SAD i niz komplikacija u njihovim financijskim transakcijama.”

Sankcije su uvedene i za 40 ruskih firmi zbog kojih će imati poteškoće poslovanja na međunarodnom tržištu.

“Sankcijama je pogođena i ruska Središnja banka – sada više neće moći poslovati sa zlatom, što je velika prepreka za Rusiju, javlja Puljić.

(N1 / Al Jazeera, Foto: Beta)