Skip to main content

Biber: Političke promene se ne dešavaju samo kroz institucije

Info 16. мај 2022.
< 1 min čitanja

"Potreban je veliki broj ljudi"

Aktivisti često shvataju politike i učešće kao nešto negativno, prljavo, zagađeno i pokvareno, jer je nesumnjiva veza između korupcije i politike, rečeno je večeras na panel diskusiji o unutrašnjim demokratskim praksama građanskih inicijativa, društvenih pokreta i političkih partija, održanom u Dorćol placu.

Profesor političkih nauka i istorije jugoistočne Evrope na univerzitetu u Gracu Florijan Biber rekao je da se političke promene ne dešavaju samo kroz institucije i da je liberalnu reprezentativnu demokratiju moguće menjati na mnoge druge načine, koji će uključivati veliki broj ljudi.

Biber je ocenio da nije reč o tome kako da već postojeće liberalne demokratije uključuju više ljudi, već o tome kako da države koje nemaju takve vidove demokratije postanu odgovorne za zahteve društva.

On je rekao da je izazov kako da inovacije u političkom aktivizmu ne dovedu do frustracije jer su proteklih decenija viđeni mnogi društveni pokreti koji su doveli samo do frustracije, a nisu doneli nikakve promena i koji su samo umanjili energiju građana.

(FoNet, foto: N1)