Skip to main content

Bez poslanika za izglasavanje nepoverenja Vladi Severne Makedonije

Jugoslavija 11. nov 2021.
3 min čitanja

Sednica Skupštine Severne Makedonije na kojoj se u četvrtak (11. novembra) trebalo glasati o nepoverenju vladi premijera Zoran Zaeva prekinuta je i nastavak je neizvestan.

Zasedanje je prekinuto jer nije bilo kvoruma i mogućnosti da se utvrdi dnevni red. Potpredsednik Sobranja Fadil Zendeli je najavio da će u toku dana biti saopšteno kada će se sednica nastaviti.

Opoziciona VMRO-DPMNE je prethodnih dana najavljivala da su ona i druge opozicione stranke osigurale 61 glas u parlamentu za rušenje Vlade. Vladajući Socijaldemokratski savez (SDSM) premijera Zorana Zaeva poručio je, međutim, da će pokušati zadržati podršku neophodnih najmanje 62 poslanika.

U Sobranju u četvrtak, dok su prebrojavani prisutni poslanici, pokazalo se međutim da ih je na sednici samo 60, iako su na sednicu stigla čak i dvojica poslanika koji su pozitivni na Kovid-19, pa su u parlament došli obučeni u specijalne skafandere.

To nije dovoljno da bi se izglasalo nepoverenje Vladi. Salu je na samom početku sednice napustio i predsednik Sobranja Talat Džaferi, konstatujući da je tu – zajedno sa njim – samo 61 poslanik, kao da je i on sam protiv predloga o nepoverenju Vladi.

Ključni poslanik se predomislio

Do ovakve situacije je došlo jer je poslanik Kastriot Redžepi iz albanske partije Besa pre sednice povukao potpis sa inicijative o ostavci Vlade.

“Jedan od glavnih razloga za to je činjenica da je za mene i Besu najvažnija evroatlantska integracija Severne Makedonije”, napisao je Redžepi na svom Fejsbuk profilu, obrazlažući zbog čega se predomislio.

“S obzirom na politički momentum, nakon odlaganja ostavke premijera Zaeva, za dobro procesa i snažnih signala strateških partnera SAD i EU koji su mi bili dostavljeni od visokih diplomatskih predstavnika, da u decembru imamo odlične šanse da dobijemo datum za početak pregovora sa EU, odlučio sam da ne učestvujem na sednici na kojoj se trebala doneti odluka kojom bi se doveo u pitanje ovaj vitalni nacionalni i državni cilj”, napisao je Redžepi.

Posle toga, predsednik partije Besa Biljal Kasami je izrazio sumnju da poslanika Kastriota Redžepija drže negde silom da ne bi mogao doći u Sobranje i glasati za obaranje Vlade. On je policiju prijavio nestanak poslanika.

Lider opozicione VMRO DPMNE Hristijan Mickoski je izjavio da će čekati do ponoći, kada ističe mogućnost prema Poslovniku Sobranja, da se poslanik Redžepi pojavi i da se sednica nastavi i glasa o nepoverenju Vladi.

“Ne znamo šta se fizički događa sa čovekom, da li je negde protiv svoje volje ili je dobrovoljno tamo. Ovo je sram za demokratiju”, rekao je Mickoski.

Premijerovo predomišljanje

Zoran Zaev, premijer i lider SDSM-a, još u toku kampanje pre drugog kruga lokalnih izbora, najavio je da će podneti ostavku ukoliko kandidat vladajuće koalicije za gradonačelnika Skoplja Petre Šilegov izgubi na izborima.

Na kraju izbornog dana 31. oktobra, kada je već bilo jasno da dotadašnji gradonačelnik Šilegov neće ostati na toj funkciji, Zaev je na pres konferenciji izjavio da podnosi ostavku i na funkciju premijera i na funkciju lidera SDSM-a.

Međutim, u narednih nekoliko dana on nije formalno podneo ostavke, a pre nekoliko dana, nakon sednica Centralnog i Izvršnog odbora SDSM-a, Zaev je promenio odluku.

“Imamo odluku Centralnog odbora za odlaganje ostavki. O mojim ostavkama niti se diskutira, niti se odlučuje. Kada sam ih najavio 31 oktobra, potvrdio sam da ostajem da bi se održala većina, a ako može i da se pojača. Očekujem da se parlamentarna većina stabilizuje, naročito ona većina koja je za EU, za multietničko društvo. Te večeri sam rekao da ostajem u ovom periodu da pomognem u održavanju većine”, rekao je Zaev nakon partijskih sastanaka u utorak, 9 novembra.

Zoran Zaev je na čelo partije došao u 2013. godini, kada je zamenio Branka Crvenkovskog. Od 2017. godine je predsednik makedonskeVlade.

(Slobodna Evropa, Foto: Pixabay)