Skip to main content

Bešlin: Neizglasavanje rezolucije o Srebrenici potvrda pakta Vučić-Rama

Info 13. maj 2022.
2 min čitanja

"Očito da Otvoreni Balkan traži žrtve, na delu je sinteza velikosrpskog i velikoalbanskog projekta"

Albanski parlament odbacio je juče rezoluciju o genocidu u Srebrenici, a vođa opozcije Salji Beriša je optužio poslanike stranke premijera Edija Rame da su “glasali po nalogu Aleksandra Vučića”. Rama je uzvratio ocjenom da je ”u pitanju podla igra”.

Sagovornici Antene M Milivoj Bešlin i Davor Đenero vide u ovom glasanju vezu sa projektom Otvoreni Balkan, čiji su glavni promoteri upravo Rama i Vučić.

Bešlin kaže da nije iznenađen ishodom glasanja u Tirani.

”Neusvajanje u albanskom parlamentu Rezolucije o genocidu u Srebrenici je nesumnjivo dogovor Aleksandra Vučića i Edija Rame, to je prije svega jedna nemoralna odluka koja nije u interesu ni same Albanije, kao društva. Očito da Otvoreni Balkan traži žrtve i da je sada još jednom potvrđeno da je Otvoreni Balkan velikosrpski i velikoalbanski projekat”, rekao je Bešlin.

Sa druge strane, Đenero nije očekivao takvu odluku albanskog parlamenta, koja je i po njemu rezultat Otvorenog Balkana i saveza Rama-Vučić.

”Jedino objašnjenje koje vidim za ponašanje u ovom slučaju je ta povezanost, koja Albaniji dugoročno ne može donijeti korist. Nije jasno radi li se o pukoj naivnosti Rame ili o nekom tipu saradnje u nekakvim skrivenim velikodržavnim projektima”, kaže Đenero.

Đenero smatra da zemlje regiona moraju biti oprezne kada je riječ o Otvorenom Balkanu.

”Bojim se da je taj projekat opasna udica za zemlje kojima se obraća, da iz tog projekta koristi ima samo Srbija i njena ekonomija, kao i političku korist. Srbija projekat koristi kao drugu stranu medalje koncepta ‘‘srpskog sveta’‘, kaže Đenero, i u tom kontekstu komentariše i nedavnu izjavu premijera Dritana Abazovića da podržava Otvoreni Balkan. Ta izjava je, prema ocjeni Đenera, politički nepromišljena i opasna.

”Pogotovo sada kada je i Evropskoj uniji postalo jasno kakav je pozadina tog projekta. EU je na početku tome pristupala vrlo naivno i prostodušno, i trebalo je jako dugo vremena da uvidi da on nije kompatibilan sa temeljnim evropskim vrijednostima. Nije racionalno sada raditi na tome da se pravi nekakav ustupak prema interesu Srbije i ne vidim kakve bi dobrobiti Crna Gora iz pristupanja tom projektu mogla izvući’, rekao je Đenero.

Bešlin nema dilemu kada je riječ o namjerama premijera Abazovića, jer vjeruje da je i aktuelna crnogorska Vlada plod Otvorenog Balkana.

”Juče je Abazović išao kod patrijarha Porfirija vodeći sa sobom po jednog predstavnika albanske i srpske nacionalne zajednice, obojica ličnosti bez političke težine i posebnog integriteta. Ideja je bila da se pošalje poruka da iza ideje o novoj Vladi stoje velikosrpski i velikoalbanski krugovi i da će taj temeljni ugovor biti potpisan ne samo protiv države Crne Gore, nego i protiv interesa većinskog, crnogorskog naroda, u Crnoj Gori. To je između ostalog takođe rezultat Otvorenog Balkana”, navodi Bešlin.

O posljedicama Otvorenog Balkana za region, Bešlin kaže da ”sada vidimo dva najopasnija velikodržavna projekta na Balkanu u jednoj sintezi”.

”I to političkoj, koja je vrlo opasna i biće vrlo destruktivna prije svega po Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, vrlo vjerovatno i po Sjevernu Makedoniju. Ova velikosrpska i velikoabanska sinteza će postati još opasnija kada se pridruži i velikohrvatski projekat, što već vrlo ozbiljno najavljuje hrvatski predsjednik Zoran Milanović, svojim ekstremnim izjavama kada je u pitanju Bosna i Hercegovina”, kazao je Bešlin.

(Antena M)