Skip to main content

Beširi: Korupcija u najrazvijenijim zemljama svedena na statistiku, u Srbiji je pravilo ponašanja

Građani 13. dec 2022.
3 min čitanja

Korupcija postoji svuda u svetu i to je nesporna činjenica, ali zaključak te činjenice ume da zavara, ističe za Danas Naim Leo Beširi, direktor Instituta za evropske poslove, komentarišući hapšenje potpredsednice Evropskog paralamenta.

Kako ukazuje, to što u Danskoj, Belgiji, Holandiji i Norveškoj postoji korupcija, ne znači da je u tim društvima ta podmukla pojava dominantna, sveprisutna i uslov napretka svakoga od nas.

“To je prva razlika, dok je korupcija u najrazvijenijim zemljama sveta svedena na statistiku, u Srbiji je pravilo ponašanja. Od velike korupcije nameštanja tendera, međudržavnih ugovora ili subvencija domaćim i stranim firmama pa sve do kilo kafe i dve čokolade uz 500 evra doktoru koji nam je upravo operisao životno ugroženu baku. To je velika razlika, magnituda u kom obimu je korupcija prisutna i koja je percepcija građana o njoj i tu Srbija daleko prednjači u odnosu na prosek u EU”, navodi Beširi.

Podsetimo, belgijski sud optužio je u nedelju četiri osobe zbog navodnog primanja novca i poklona, prema pojedinim izvorima iz Katara, u svrhu uticaja na odluke Evropskog parlamenta.

Policija je u pretresima u petak zaplenila veću količinu novca a među uhapšenima je i potpreds ednica EP-a Eva Kaili iz redova socijalista.

Optuženi su za učestvovanje u kriminalnoj organizaciji, pranju novca i korupciji.

Druga bitna razlika između Srbije i EU, dodaje naš sagovornik je to šta se dešava kada se korupcija otkrije.

“Status uzbunjivača garantovan je u svim državama EU. Iako je tačno da će se mehanizmi zaštite uzbunjivača, onog ko je glasno viknuo i prstom uperio u lopova možda efikasnije primeniti u Irskoj, Nemačkoj i Rumuniji nego u Bugarskoj i na Malti, jasna je potreba zaštititi onoga ko je na korupciju ukazao. Korupcija je fenomen koji se dešava van očiju javnosti i zato su uzbunjivači neophodni pokretači razvijanja klupka kriminala. Mediji su drugi bitan činilac u zaštiti javnosti od kraduckanja. Formula je jasna, što su medijske slobode garantovanije, korupcije ima manje”, objašnjava Beširi.

Po njegovim rečima, nezavisna državna tela veliku ulogu igraju u prevenciji, istraživanju i dokumentovanju obrazaca ponašanja.

“Tako znamo da 500 kilometara autoputa svake godine ode u džepove političara i pokvarene administracije. Zbog pravila leva ruka desni džep, više od 4.000 medicinskih aparata godišnje u Srbiji pojede korupcija. Kada korupcija izađe na videlo, na scenu stupaju policija i tužilaštvo, a krajnju reč ima sud. Evoposlanici uprkos imunitetima, ne mogu nekažnjeno proći kada belgijska policija izađe s jakim optužbama da su zarad novca nelegalno lobirali za Katar i ublažavali izveštaje o stanju ljudskih i prava radnika”, navodi Danasov sagovornik.

Zbog skandala, dodaje on, Eva Kaili potpredsednica EU parlamenta iz redova grčke partije Pasok, članice Socijalista i Demokrata u parlamentu nije jedina pod lupom belgijskog tužilaštva.

“Prema navodima medija policija je sprovela šesnaest pretresa i uhapsila više ljudi, od supruga Kaili, parmalentarnih saradnika, predstavnika NVO do bivšeg italijanskog EU poslanika Panzerija. Prilikom racija, policija je zaplenila razne tehničke uređaje i čak 600.000 evra za koje se pretpostavlja da su katarski mito zarad bolje svetla predstavljanja transformisane nacije na bliskom istoku. Kaili je odmah suspendovana s mesta potpredsednice, a njena primarna i EU partija isključile su je iz članstva, i dok prezumpcija nevinosti i dalje postoji, optužbe su toliko jake da bilo kakva asocijacija s grčkom TV zvezdom postaje toksična. Već naredne nedelje EU parlament u Strazbudu će joj ukinuti imunitet, a sudstvo će započeti svoj deo posla”, ističe Beširi.

On smatra da je ovo o čemu svedočimo skandal međunarodnih razmera, ali i pokazni primer da EU ne drži samo kandidate za članstvo u pozornost od korupcije nego i sebe.

“Iako naivno može delovati, hajmo da primenimo principe na nekoliko slučaja u Srbiji. Mediji ukažu da ministar ne zarađuje toliko da bi za keš od 250.000 evra mogao da kupi stan. Ministar kaže da mu je tetka iz Kanade pozajmila pare. Kako mediji sa nacionalnom frekvencijom nisu samostalni i nezavisni u svom radu, za njih je jalovo objašnjenje dovoljno. Policija i tužilaštvo ne reaguju i nemamo odgovor da li je ministrovo objašnjenje istina ili se ipak ogrebo o korupciju. Aleksandar iz Krušika nam kaže da se naveliko krade iz namenske industrije, premijerka ga optuži da on nije nikakav uzbunjivač, sve pod tepih i nema odgovornih. I na kraju, policijski inspektor Milenković ukaže na skoro pa državnu poljanu s marihuanom u vezi s bratom predsednika i slučaj se toliko odužio da je u režimskim medijima hajka na inspektora dok se optuženi bahato razračunava s svakim ko ukazuje na njegov kriminal”, objašanjava Beširi.

Kako navodi, društvu u kojem samostalnosti u radu i slobode medija ima za kašičicu, gde Zagorka Dolovac poslušno spava, policija pod direktnom kontrolom korumpiranog i bez mehanizama demokratske kontrole, parlamenta i regilatornih tela, može samo da gleda kako se to radi u uređenom društvu i da uči, ako hoće, ako neće, onda ništa.

(Danas, Foto: IEP)