Skip to main content

Berluskoni obećao – neće na izbore

Planeta 09. nov 2011.
< 1 min čitanja

Italijanski premijer Silvio Berluskoni rekao je danas da se neće kandidovati za eventualne prevremene izbore, ukoliko ih Italija bude organizovala.

Berluskoni je u utorak obećao da će podneti ostavku čim parlament usvoji hitne mere za obuzdavanje ekonomske krize.

“Podneću ostavku čim taj zakon bude usvojen, pošto verujem da je većina izgubljena, vidim izbore početkom februara i neću se na njima kandidovati”, rekao je Berluskoni, prenosi britanski Bi-Bi-Si.

U međuvremenu, tim EU će doputovati u Rim radi inspekcije italijanskih planova za smanjenje rastućeg duga.

Evropski komesar za ekonomska pitanja Oli Ren rekao je da će predstaviti izveštaj o tome u novembru, a situaciju u Italiji je opisao kao “veoma  zabrinjavajuću”.

Berluskoni se u utorak izborio za  usvajanje izveštaja o izvršenju državnog budžeta za 2010.  zahvaljujući opoziciji koja nije glasala, ali je izgubio apsolutnu većinu.

Izveštaj o budžetu za 2010. usvojen je sa 308 glasova, dok je za apsolutnu većinu potrebno 316 glasova poslanika. Uzdržan je bio 321 poslanik.

Posle neuspeha vladajuće koalicije da obezbedi apsolutnu većinu na važnom glasanju u parlamentu i poziva opozicije da podnese ostavku Berluskoni se juče sastao sa šefom države i preneo mu da je “svestan rezultata glasanja i njegovog značenja”, preneli su italijanski mediji.

(Beta)