Skip to main content

Beriša u pritvoru: Početak nove ere u Albaniji?

Planeta 06. jan 2024.
3 min čitanja

"Beriša tvrdi da su optužbe neutemeljene i da su politički napad njegovog protivnika, sadašnjeg premijera Edija Rame"

Decenijama se u Albaniji nemilice kralo, a političari su imali zaštitu pravosuđa. Sada je bivši predsednik i premijer Sali Beriša u kućnom pritvoru. Građani polažu nade u reformisano pravosuđe.

Po prvi put u tri decenije nakon pada komunizma jedan nekadašnji moćnik optužen je za „pasivnu korupciju“ zbog odluka donetih dok je bio na dužnosti.

Sali Beriša, bivši predsednik i premijer, i sadašnji lider Demokratske stranke, najveće opozicione stranke u Albaniji, poslat je u kućni pritvor 30. decembra.

Tužioci ga optužuju za zloupotrebu ovlašćenja njegovog kabineta tokom prvog premijerskog mandata, od 2005. do 2009. Slučaj se usmerio na privatizaciju jednog sportskog centra u Tirani, od čega je navodno profitirao Berišin zet.

Beriša tvrdi da su optužbe neutemeljene i da su politički napad njegovog protivnika, sadašnjeg premijera Edija Rame.

Od „nade demokratije“ do njenog protivnika

Karijera Salija Beriše, koja traje 33 godine, imala je uspone i padove. Hvaljen kao „nada demokratije“ u ranim danima karijere nakon pada komunističkog režima početkom devedesetih, bivši komunista i harizmatični kardiolog postao je prvi demokratski izabrani predsednik Albanije 1992. godine.

No, 2021. godine Sjedinjene Države su ga dovele u vezu s korupcijom, te mu je zabranjen ulazak u zemlju. Sada, u dobi od 79 godina, zatvoren je u svom domu. Prema rečima njegovog advokata, zabranjeno mu je da komunicira sa ljudima „osim sa porodicom koja živi s njim“.

Nakon što je izabran na vlast, nije dugo trebalo da Berišino vođstvo postane autoritarno. Koncentrisao je vlast u svojim rukama, nalagao hapšenja nezavisnih novinara i opozicionih vođa, izbacivao protivnike iz svoje stranke, otpuštao kritičare i koristio pravosuđe za progon protivnika.

Nakon kolapsa piramidalne prevare koju je tolerisao i podsticao 1997, uklonjen je s vlasti nakon narodne pobune.

Nakon opšteg nezadovoljstva korumpiranošću uzastopnih socijalističkih vlada, Beriša se vratio na vlast osam godina kasnije, ovaj put kao premijer, i vladao je zemljom od 2005. do 2013. Tokom svog vremena na dužnosti premijera, Beriša je neprestano vršio pritisak na albansko pravosuđe.

Opada li podrška Beriši?

„Beriša je i dalje kontroverzan zbog optužbi da je njegova vladavina rezultirala krvoprolićem i gubitkom života nevinih civila, u slučaju Gerdeca kada je 28 građana umrlo u incidentu povezanom s postupkom demontiranja municije, u koji je navodno umešan Berišin sin. Tu je i slučaj pogibije četiri nedužna demonstranta 2011. dok je Beriša bio premijer“, kaže za DW Aleksander Cipa, politički analitičar iz Tirane.

„U svim tim slučajevima nije bilo nezavisnih istraga o njegovoj direktnoj ili posrednoj odgovornosti i umešanosti“, dodaje Cipa.

Beriša je na nedavne događaje odgovorio pozivom na građansku neposlušnost, pokušavajući da svoju ličnu i porodičnu borbu pretvori u nacionalnu. Do sada nije dobio veliku podršku.

Njegove kolege poslanici iz Demokratske stranke pokušali su da izazovu haos u parlamentu, ometajući rad bakljama, ali je podrška na ulici opala.

Težak put Albanije prema EU

Albanija je već tri decenije u burnoj tranziciji. Tokom tog vremena, korupcija na najvišem nivou ometala je šanse ove članice NATO da se pridruži Evropskoj uniji.

„Nekada nazivana ‘evropskom Severnom Korejom’, ipak je postojao optimizam da će rukovodstvo Albanije koračati prema demokratiji i prihvatiti vladavinu zakona, podržavajući težnje naroda za eventualnim pristupanjem EU“, kaže za DW Besar Likmeta, glavni urednik u albanskom ogranku Balkanske istraživačke mreže (BIRN).

„Nažalost“, dodaje Likmeta, „politička evolucija Albanije krenula je alternativnim putem, više se približavajući oligarhiji i prožimanju državnih struktura ličnim interesima.“

Nada u poboljšanje

Ipak, reforma pravosuđa i rad dve relativno nove pravosudne institucije, Posebne antikorupcijske strukture i Nacionalnog istražnog ureda, daju nadu da je pri kraju era nekažnjivosti za one koji su umešani u visoku korupciju.

Pravosuđe je tri decenije bilo najkorumpiraniji sektor u postkomunističkoj Albaniji, sa brojnim sudijama i tužiocima koji su štitili korumpirane političare i organizovani kriminal.

Zahvaljujući uvođenju tzv. procesa provere, osnova reforme pravosuđa u zemlji, koju podržavaju EU i SAD, stotine sudija i tužilaca smenjeno je sa položaja jer nisu mogli da pruže dokaze o izvoru svog bogatstva.

Tokom poslednje dve godine reformisano pravosuđe sprovelo je mnoge istrage, došlo je do zaplene imovine zbog dela u koja su bili uključeni i članovi vlasti i opozicije.

„Berišin kućni pritvor i istrage razbijaju mit o nekažnjivosti u Albaniji. Činjenica da se osoba koja je nekada bila najmoćniji čovek u zemlji smatra odgovornom predstavlja presedan za one koji veruju da su iznad zakona“, kaže Aleksandar Cipa.

Kada je reč o borbi protiv korupcije, Albanci mnogo očekuju od reformisanog pravosuđa. Mnogi se nadaju da će slučaj Beriše biti najava početka nove ere.

(Danas, foto: Pixabay)