Skip to main content

Berić: Slučaj Štukan dokaz da vlasti u Srbiji ne dozvoljavaju drugačije mišljenje

Građani 25. јун 2024.
2 min čitanja

"Mi idemo u pravcu koji može da se zove Severna Koreja ili Rusija"

Slučaj deporatacije Feđe Štukana jedan je od pokazatelja da autoritarne vlasti u Srbiji ne dozvoljavaju da se čuje drugačije mišljenje od njihovog, izjavila je za N1 Milena Berić iz udruženja KROKODIL.

“Feđa Štukan je neformalno znao da mu je zabranjen ulazak u Srbiju. Mi smo ga pozvali na festival i on je stvarno želeo da nastupi pred publikom KROKODIL-a. Zaista smo verovali da neće doći do ovoga. Ispričao nam je šta se desilo, da mu je oduzet pasoš i da je zadržan na aerodromu. Mi smo odmah zvali Beogradski centar za ljudska prava i uradili ono što su nam savetovali. Koristili smo sva pravna sredstva koja su nam raspolaganju, iako ih je veoma malo”, rekla je za N1 Milena Berić iu udruženja KROKODIL.

On je dodala da je država još jednom arbitrarno donela odluku i zloupotrebila zakon.

„Govorimo o nekom ko nije krivično gonjen, za koga ne postoje nikakve izrečene mere u Srbiji ili bilo gde. Ovde se radi o proizvoljnom korišćenju zakona. Nije ovo jedini ovakav slučaj; prošle godine smo imali slučaj crnogorske državljanke, takođe i ruskih državljana kojima je zabranjen ulazak u Srbiju“, rekla je Berić.

Zabrana slobode kretanja i mišljenja

Berić je navela i da je KROKODIL zabranu ulaska Feđi Štukanu u Srbiju prijavila ombudsmanu.

“Jedna gospođa je rekla da je napravila zabelešku. I Feđa je poslao dopis ombudsmanu. Obudsman može da zatraži uvid u tajna dokumenta kojima se opravdavaju ovakve mere zabrane ulaska u Srbiju. Rekli su da će napraviti zabelešku. Mi smo tražili da se to odmah desi, za to i postoji linija za hitne slučajeve. Ali nisu to učinili. Mo smo poslali i stanici granične policije molbu da mu se omogući ulazak u Srbiju, jer ne postoje nikakvi dokazi da mu je zabranjen ulazak u Srbiju. Mi ovde imamo zabranu slobode kretanja i slobode mišljenja”, naglasila je Milena Berić.

Vučić ga nazvao kriminalcem

Štukan je nezvanično saznao da mu je ulazak u Srbiju zabranjen, zato što je učestvovao na protestima Srbija protiv nasilja i nakon što ga je u junu 2023. godine Aleksandar Vučić nazvao kriminalcem.

“To su bile izjave koje su u tom trenutku odgovorale predsedniku ili nekom drugom. Ko god da je pročitao njegov roman, video bi da on zagovara mir. Ovo je akt koji nas ne iznenađuje… Sada imate armiju desničara koji šire dezinformacije i opet se događa “lov na veštice”, ređa se niz uvreda koje su jako opasne”, rekla je Milena Berić.

Ona je navela da je deportacija Feđe Štukana još jedan primer zatvaranja Srbije.

„Ovim se jasno šalje poruka da oni koji slobodno misle nisu dobrodošli u Srbiju. To važi i za nas, koji radimo u civilnom sektoru. Mi idemo u pravcu koji može da se zove Severna Koreja ili Rusija, ali definitivno je nešto što se zove autoritarna vlast“, zaključila je za N1 Milena Berić iz udruženja KROKODIL.

(N1/foto: N1)