Skip to main content

Berbok: Ne sme biti nekažnjivosti za ruske zločine u Ukrajini

Planeta 23. sep 2022.
< 1 min čitanja

"Silovanje je ratna strategija, to je ratni zločin za koji važi univerzalna nadležnost"

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok (Annalena Baerbock) pozvala je međunarodnu zajednicu da podrži napore da se krivično gone ruski ratni zločini u Ukrajini i poručila da “ne sme biti nekažnjivosti.”

“To je naše obećanje žrtvama, posebno najugroženijim žrtvama, ženama, devojčicama, ali i starijim ljudima,” rekla je Berbokova u četvrtak na marginama zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Berbokova je govorila na skupu na kojem su među ostalima učestvovali i predstavnici Danske, Holandije, Estonije i Ukrajine, a koji je moderirala Amal Kluni (Clooney), libansko-britanska aktivistkinja i supruga holivudske zvezde Džordža Klunija (George).  

Silovanje je ratna strategija, to je ratni zločin za koji važi univerzalna nadležnost, zato što nepravda gde god da je učinjena, ugrožava pravdu svugde,” rekla je Berbokova, dodajući da se protiv tih zločina treba boriti ne samo u Evropi i Ukrajini, nego i u Mjanmaru ili Etiopiji.

“Silovanje i druge oblike seksualnog nasilja ne možemo tolerisati, bez obzira gde su počinjeni,” naglasila je nemačka ministarka.

Nemačko vrhovno tužilaštvo pokrenulo je u martu istražni postupak zbog ratnih zločina svih strana u Ukrajini. Uz to, Nemačka podržava i istragu Međunarodnog krivičnog suda o situaciji u Ukrajini, kao i postupak koji Ukrajina protiv Rusije vodi pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Berbokova je naglasila da je značaj tih postupaka što se odnose kako na odgovornost države, tako i na individualnu odgovornost za kršenje međunarodnog prava, sve do najviših nivoa ruske vlasti.

(dpa, foto: dpa/Michael Kappeler)