Skip to main content

Beogradski centar za ljudska prava: Balkanskom rutom od početka godine prošlo 22.500 ljudi

Info 19. јун 2023.
< 1 min čitanja

"Postoji razvijena mreža krijumčarenja ljudi"

Balkanska ruta je prema zvaničnim podacima Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (Frontex) druga najaktivnija migrantska ruta, a od početka godine 22.500 ljudi je prošlo kroz Balkan ka zemljama Evropske unije, saopštio je danas Beogradski centar za ljudska prava.

Ta nevladina organizacija je u saopštenju, povodom Svetskog dana izbeglica, koji se obeležava 20. juna, navela da u prihvatnim centrima i centrima za azil u Srbiji trenutno boravi oko 2.200 migranata, tražilaca azila i izbeglica, što je upola manji broj u odnosu na isti period u toku prethodne godine.

„S druge strane, na terenu se zapaža značajno veći broj novopridošlih koji bez registracije i odlaska u smeštajne kapacitete nastavljaju svoj put“, navodi se u saopštenju, što prema njihovim rečima, ukazuje i na postojanje razvijene mreže krijumčarenja ljudi.

To, kako su dodali, dovodi i do incidenata, poput poslednjeg u okolini Subotice kada je više osoba povređeno u oružanom sukobu, zbog čega je neophodno da nadležni državni organi kontinuirano rade na sprečavanju tog problema, kao i na prevenciji pretećih rizika i zaštiti žrtava.

Podsetili su da je Srbija u toku 2023. godine produžila trajanje privremene zaštite za prinudno raseljene iz Ukrajine koja je, prema poslednjim podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, dodeljena za 1.288 osoba.

S druge strane utočište i supsidijarna zaštita su od uspostavljanja sistema azila u Srbiji 2008. godine, do kraja maja 2023. godine dodeljeni za samo 244 osobe, od čega šest u tekućoj godini.

(Beta, foto: Vojin Ivkov)