Skip to main content

Belorusija osudila na zatvor još jednog novinara

Planeta 27. окт 2022.
< 1 min čitanja

Sud u Belorusiji danas je osudio još jednog nezavisnog novinara na tri godine zatvora, u drugoj zatvorskoj presudi izrečenoj nekom novinaru ove nedelje u okviru višegodišnjeg suzbijanja nezavisnih medija u zemlji.

Kako prenosi Belorusko udruženje novinara Aliksander Lubjačuk osudjen je na osnovu optužbi o učestvovanju u ekstremističkoj grupi. Ljubjančuk je radio sa više nezavisnih medija uključujući televiziju Belsat TV, sa sedištem u Poljskoj, koja je u Belorusiji zabranjena kao ekstremistička.

On je izveštavao sa masovnim protestima koji su izbili u Belorusiji posle izbora na kojima je, prema zvaničnim podacima predsedniku Aleksandru Lukašenku odobren šesti predsednički mandat u avgustu 2020. godine. Opozicija i zapad osudili su te izbore kao nameštene.

Lukašenkova vlada brutalno je suzbila te demonstracije, kada je više od 35.000 uhapšeno a hiljade je pretkula policija.

Ljubjančuk je uhapšen u maju i proveo je šet meseci u zatvoru. U pismima koje piše porodici i kolegama vidi se da je njegovo zdravlje znatno pogoršalo. Grupe za odbranu ljudskih prava smatraju da je on politički zatvorenih, jedan od 1.300 u Belorusiji.

Juče je istaknuti istraživački novinar Siarhej Sastsuk osudjen na osam godina zatvora.

Nezavisni novinari prvi su zahvaćeni vladinim merama. Mnoge je ili uhapsila bezbednosna služba ili su pobegli iz zemlje. Trenutno se 32 novinara nalazi u zatvoru, ili čeka na sudjenje ili odslužuje kaznu, prema Beloruskom udruženju novinara.

(Beta, Foto: Beta-AP)