Skip to main content

Belgrade Pride pozvao budućeg ministra za ljudska prava da unapredi položaj LGBT+ u Srbiji

Građani 24. okt 2022.
< 1 min čitanja

"Pozivamo da adresira kršenje ustavom zagarantovanih prava građana i građanki Srbije zabranom EuroPride-a"

Kandidaturu Tomislava Žigmanova na mesto ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Srbije, organizacija Belgrade Pride ocenila je kao “neobičan izbor.”

Budući sastav Vlade Srbije objavio je lider vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) i predsednik Srbije Aleksandar Vučić 23. oktobra.

Žigmanov je predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i narodni poslanik, koji je u Skupštinu Srbije ušao na manjinskoj listi “Zajedno za Vojvodinu – Vojvođan.i”

Organizacija Belgrade Pride, bavi se pravima LGBT+ osoba u Srbiji.

U objavi na društvenoj mreži Instagram, Belgrade Pride je naveo da “na internetu ne postoji pisani trag da je ikad govorio o LGBTI+ temama.”

“Ovim putem ga pozivamo da adresira kršenje ustavom zagarantovanih prava građana i građanki Srbije zabranom EuroPride-a, (ponovo) pokrene proces usvajanja zakona o istopolnim zajednicama, pokrene izradu zakona o rodnom identitetu i pravima interseks osoba i da se zalaže za borbu protiv rastućeg broja zločina iz mržnje u Srbiji, čiji su uzročnici homofobija i transfobija”, napisali su iz organizacije Belgrade Pride.

Podsetimo, Belgrade Pride bio je organizator Euro Pride-a, međunarodnog događaja posvećenog LGBT+ pravima, kojem je Beograd bio ovogodišnji domaćin.

Šetnja u okviru Evroprajda je, uprkos zabrani, održana 17. septembra u Beogradu, uz jako policijsko obezbeđenje i sporadične sukobe sa desničarima.

Zabrana šetnje od strane policije naišla je na osudu zvaničnika Evropske unije, kao i međunarodnih i domaćih organizacija za ljudska prava.

(Radio Slobodna Evropa, foto: UDS)