Skip to main content

Bela kuća potvrdila: Bajden i Ši se sastaju 15. novembra

Planeta 11. nov 2023.
3 min čitanja

"Obe zemlje sve više okreću direktnoj međusobnoj trci kako bi osigurale vojnu prednost, obezbedile ekonomiju 21. veka i osvojile naklonost zemalja u razvoju"

Predsednik Džo Bajden sastaće se sa kineskim šefom države Ši Đinpingom u sredu 15. novembra, saopštili su visoki američki zvaničnici, dodajući da je diplomatija sa visokim ulogom usmerena na smanjenje tenzija između dve svetske supersile.

Pažljivo praćen susret na marginama samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) u oblasti zaliva San Francisko, mogao bi da traje satima i uključuje timove zvaničnika iz Pekinga i Vašingtona.

Očekuje se da će obuhvatiti globalna pitanja, od rata Izraela i Hamasa, do ruske invazije na Ukrajinu, kao i odnose Severne Koreje sa Rusijom, zatim Tajvan, Indo-Pacifik, ljudska prava, fentanil, veštačku inteligenciju, kao i „fer“ trgovinske i ekonomske odnose, rekli su zvaničnici.

„Ništa neće biti izbegnuto, sve je na stolu“, izjavio je novinarima neimenovani visoki zvaničnik Bajdenove administracije.

„Mi imamo jasne stavove o tome. Znamo da su napori za oblikovanje ili reformu Kine u proteklih nekoliko decenija propali. Ali očekujemo da Kina bude blizu i da bude među glavnim igračima na svetskoj sceni.“

Američki zvaničnici, koji su se zalagali za takav sastanak veći deo godine, veruju da Peking aktivno radi na podrivanju američke politike širom sveta.

Bajden i Ši će govoriti o ideološkim razlikama po prvi put od novembra 2022. Tim američkog predsednika je organizovao diplomatski „izlet“ da popravi neprijateljske odnose nakon što je Bajden naredio da se obori sumnjivi kineski špijunski balon koji je prošao kroz američko nebo u februaru.

Očekuje se da će glavni rezultat biti pojačana diplomatska aktivnost, da će se više govoriti o ključnim pitanjima, kao što su klimatske promene, globalno zdravlje, ekonomska stabilnost, borba protiv narkotika i potencijalno, obnavljanje nekih vojnih kanala koji su bili zamrznuti.

Obe strane bi mogle da naprave skromne gestove dobre volje da olakšaju razgovore, ukazale su dve druge osobe koje su informisane o razgovorima.

Ali značajan napredak će biti teško postići. Obe zemlje sve više okreću direktnoj međusobnoj trci kako bi osigurale vojnu prednost, obezbedile ekonomiju 21. veka i osvojile naklonost zemalja u razvoju, rekli su američki i kineski zvaničnici.

Napori da se pažljivo pripremi Šijeva poseta mogli bi da budu poremećeni u San Francisku, koji ima dugu istoriju levičarskih protesta i aktivizma.

Bajden i Ši se poznaju više od deset godina i iza sebe imaju više sati razgovora tokom šest susreta od 2021. i inauguracije aktuelnog američkog predsednika. Ali obojica dolaze za pregovarački sto uz međusobno nepoverenje, pritužbe i lažne utiske o onome što druga strana traži, kažu analitičari.

Pored drugih osetljivih tema, očekuje se da će Bajden pokrenuti pitanje kineske „operacije uticaja“ na stranim izborima i status američkih građana za koje Vašington veruje da su pogrešno zadržani u Kini.

Bajden je na čelu ekonomije koja je nadmašila očekivanja i većine bogatih zemalja posle pandemije kovida. Nepopularan kod glasača kod kuće, on traži drugi mandat zbog zabrinutosti za stabilnost američke demokratije.

Uprkos tome, Bajden je okupio tradicionalne saveznike, od Evrope do Azije, da se suprotstave Rusiji u Ukrajini, iako neki imaju različite stavove oko sukoba Izraela i Hamasa.

Dugotrajni savezi Vašingtona, od NATO-a, do ugovora o odbrani na Pacifiku, nisu baš imali veći odziv u Aziji, kako bi sprečili mogući sukob sa Kinom.

Ši, mlađi od Bajdena, postao je najmoćniji kineski lider od Mao Cedunga, nakon što je ojačao kontrolu nad politikom, državnim liderima, medijima i vojskom i promenio ustav. U poslednje vreme, nagomilani ekonomski izazovi izbacili su zemlju sa njene putanje brzog ekonomskog rasta koji traje tri decenije.

Diplomate u Vašingtonu očekuju da će Peking testirati Sjedinjene Države u narednim nedeljama, i iskoristiti pažnju Sjedinjenih Država na Ukrajini i Izraelu, da sprovede svoje ambicije u Indo-Pacifiku.

Očekuje se da će Bajden reći Šiju da su američke obaveze u Indo-Pacifiku nepromenjene. Kina je zabrinula svoje susede poslednjih godina koracima u Tajvanskom zalivu, Južnom Kineskom moru i Istočnokineskom moru, područjima međunarodnog spora. Bajden će takođe izraziti specifičnu posvećenost bezbednosti Filipina, rekao je jedan od američkih zvaničnika.

Očekuje se da će Bajden takođe pritisnuti Šija da ubedi Iran da ne bi bilo mudro pokušavati da proširi sukob na Bliskom istoku, rekao je zvaničnik.

(Glas Amerike/Rojters, foto: Freeimages)