Skip to main content

Bebac: Ne žmuriti na nasilje u školama

Info 17. нов 2022.
< 1 min čitanja

"Za svaki vid nasilja zahtevaju se koraci koji više komplikuju nego što rešavaju problem"

Roditeljski portal Bebac zatražio je danas od premijerke Republike Srbije, Vlade Republike Srbije kao i svih nadležnih institucija da „pod naznakom hitno pristupe rešavanju problema nasilja u u školama“.

Kako je ocenjeno u saopštenju, nasilje u školama prelazi sve moguće granice, a na meti nasilnika su pored dece i nastavnici.

Komentarišući incident u Tehničkoj školi u Trsteniku gde je žrtva bila profesor, Bebac ukazuje da je u pitanju samo jedna u nizu situacija u kojoj se na najgrublji moguć način urušava ugled i dostojanstvo nastavnika, a „bez adekvatnih posledica“.

„Nastavnik ne sme da izbaci dete sa časa, ne sme da smanji ocenu iz vladanja, za svaki vid nasilja zahtevaju se koraci koji više komplikuju nego što rešavaju problem pa su članovi vaših timova za nasilje često nemi i zažmure na naznake nasilja i na sve ono što ukazuje na to da će nasilje da eskalira“, navodi se u saopštenju tog portala.

Zaključuje se da država mora najhitnije „uspostaviti sistem po kome će svako nasilje i ponižavanje profesora biti strogo kažnjivo“.

(Autonomija)