Skip to main content

Bebac: Nadležni hitno da reaguju povodom smrti bebe u Sremskoj Mitrovici

Vojvodina 19. jan 2024.
< 1 min čitanja

"Ovaj tragičan slučaj iznova je otvorio stare rane i izazvao nove strahove trudnica i majki"

Roditeljski portal Bebac iz Novog Sada apelovao je danas na nadležne, povodom slučaja smrti bebe u porodilištu u Sremskoj Mitrovici, da predstave akcioni plan na osnovu kojeg će ponuditi rešenje problema koji trenutno postoje u porodilištima u Srbiji.

“Poslednji je trenutak da se uvedu savremeni protokoli i procedure u naša porodilišta kako bi se trudnicama i porodiljama zagarantovala njihova prava, a porođaj bio najlepši dan u životu”, naveo je Bebac u saopštenju za javnost.

Porodilja Marica M. je izjavila da je tokom porođaja doživela teško kršenje svojih prava, a lekar M. M. je uhapšen zbog sumnje da je počinio teško delo protiv zdravlja ljudi.

“Ovaj tragičan slučaj iznova je otvorio stare rane i izazvao nove strahove trudnica i majki koje će, zbog nepoverenja u sistem, u porodilište ulaziti preplašene i uznemirene. Svaka žena na porođaju ima pravo da se prema njoj odnose humano, ima pravo na blagovremenu i kvalitetnu zdravstvenu uslugu, ima pravo da se oseća sigurno”, naveo je Bebac.

Dodali su da su porodilišta dužna da prate savremene tokove zdravstvene struke i nauke, kako bi se rizici porođaja sveli na minimum, jer to svakoj trudnici i porodilji garantuje zakon.

(Autonomija)