Skip to main content

Bebac: Hitno isplatite trudnicama sve zakasnele plate

Građani 29. nov 2017.
< 1 min čitanja

Roditeljski portal Bebac zatražio je danas od Vlade Srbije da trudnicama hitno isplati sve zakasnele naknade za trudničko bolovanje.

“Od silnih obećanja i priča o podizanju nataliteta ovo je realnost: trudnicama i dalje kasne naknade za trudničko bolovanje. Ovo je samo još jedna potvrda krajnje neozbiljnog i neodgovornog pristupa države roditeljstvu. Zahtevamo da pronađete rešenje i da ni jednoj trudnici više ne kasni naknada za bolovanje ni jedan jedini dan!”, naveo je Bebac u otvorenom pismu Vladi Srbije.

Precizira se da je Bebac od Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja (RFZO) dobio zvaničan odgovor da naknade kasne zbog “neadekvatnog planiranja sredstava za isplatu naknade zarade za trudničko bolovanje“.

Portal Bebac je podsetio da je po Zakonu o zdravstvenom osiguranju RFZO obavezan da izvrši uplate u roku od mesec dana od prijema dokumentacije od strane poslodavca i zatražio odgovornost za kršenje zakona.

“Već je ustaljena praksa da poslodavci i RFZO odgovornost prebacuju jedni na druge, dok roditelji ispaštaju, i to u situaciji kada ih čekaju dodatni troškovi oko kupovine opreme za bebe i to po najskupljim cenama u Evropi, a niko im neće oprostiti ni plaćanje računa državi zbog koje su sad u problemu.

Bebac je poručio nadležnim državnim organima i institucijama da prestanu da “zamajavaju” roditelje “lažnim obećanjima i u najmanju ruku licemernim propagiranjem kampanja za povećanje nataliteta”.

(Autonomija)