Skip to main content

BCBP: MUP da saopšti kakvu pretnju po bezbednost Srbije predstavljaju ruski antiratni aktivisti

Građani 05. feb 2024.
< 1 min čitanja

"Da li su antiratne aktivnosti postale kažnjive u Srbiji?"

Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP) pozvao je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) da saopšti kakvu pretnju po Ustav i bezbednost zemlje predstavljaju ruski antiratni aktivisti kojima je naloženo da napuste Srbiju.

Reagujući na rešenje MUP-a kojim je ruskoj državljanki Eleni Koposovoj naloženo da napusti Srbiju, iz te nevladine organizacije su ocenili da javnost ima pravo da zna da li postoji spisak nepodobnih pojedinaca iz inostranstva, da li su antiratne aktivnosti postale kažnjive u Srbiji i da li su takve odluke donete u skladu sa interesima Srbije „ili neke druge zemlje“.

„Ovo rešenje je poslednje u nizu mera koje je MUP Srbije doneo u poslednje vreme, a koja uključuju privremeno zadržavanje pojedinih ruskih antiratnih aktivista na graničnim prelazima, kao i prošlogodišnja zabrana ulaska u zemlju pojedincima poput bivše zvaničnice Crne Gore, Jovane Marović“, stoji u saopštenju BCBP.

Ocenjuje se da nedavna istupanja bivšeg direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandra Vulina, u kojima tvrdi da se neke mere u zemlji sprovode na osnovu odluka koje je izdao dok je vršio tu funkciju, „navode na zaključak da on i dalje upravlja tom institucijom“.

„Ako je to tačno, postavlja se pitanje – u ime koje države? Podsećamo da je Vulin nedavno od Federalne bezbednosne službe Rusije dobio orden za doprinos saradnji srpske i ruske službe bezbednosti i da su predsednica Vlade i predsednik države javno zahvalili ruskoj službi bezbednosti za informacije o protestima građana protiv izbornih nepravilnosti“, piše u saopštenju BCBP.

(Beta)