Skip to main content

Batrićević: Klerikalna revolucija u Crnoj Gori ličila na Islamsku revoluciju u Iranu

Jugoslavija 04. nov 2023.
2 min čitanja

"Crna Gora je potencijalna tempirana bomba Zapadnog Balkana, ali ona je ključ za rešavanje balkanskih problema"

Profesor Fakulteta za crnogorski jezik i književnost sa Cetinja, istoričar i pisac Boban Batrićević izjavio je danas da se u Crnoj Gori 2020. godine desila “klerikalna revolucija”, koja po mnogo čemu podseća na Islamsku revoluciju koja je izvedena u Iranu 1979. godine.

“(Mitropolit) Amfilohije i Srpska pravoslavna crkva (SPC) su uradili isto što i ajatolah Homeini u Iranu. Samo što su to uradili u Evropi”, rekao je Batrićević na Cetinjskom forumu “Crna Gora i Zapadni Balkan – ubrzano ka zapadu ili polako ka istoku” na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost.

Podsetio je da su pre klerikalnih revolucija režimi u Crnoj Gori i u Iranu bili korumpirani.

“Režim Šaha Reze Pahlavija jeste bio korumpiran, ali je bio prozapadni. Režim Mila Đukanovića jeste bio korumpiran, ali je bio prozapadni. Zapadne ambasade, međutim, nisu prepoznale u šta može da se pretvoriti Islamska revolucija, kao što nisu prepoznale u šta se može pretvoriti klerikalna revolucija u Crnoj Gori”, kazao je Batrićević.

On je podsetio da postoje poređenja koja kažu da je Srbija “mala Rusija”, a Crna Gora je “mala Ukrajina”.

“Dakle, Crna Gora je potencijalna tempirana bomba Zapadnog Balkana, ali ona je ključ za rešavanje balkanskih problema. Jer rešen problem u Crnoj Gori značio bi da je moguće rešiti i probleme Bosne i Hercegovine i Kosova”, kazao je Batrićević.

Založio se za podršku demonstracijama protiv režima Aleksandra Vučića u Srbiji, jer je to osnovni preduslov za slabljenje velikosrpske politike u regionu i osnovni preduslov za normalizaciju Srbije i celokupnog regiona.

Batrićević se založio i za tešnju saradnju snaga iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Kosova u suprotstavljanju velikosrpskoj politici.

Profesorka na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost Sanja Orlandić kazala je da se u Crnoj Gori 2020. godine desila promena vlasti, ali je ocenila da se dešava i pokušaj promene temeljnih društvenih vrednosti.

Ocenila je da u Crnoj Gori postoje društvene snage koje će se suprotstaviti pokušajima da se temeljne vrednosti crnogorskog društva uruše.

Cetinjski forum organizovali su Fakultet za crnogorski jezik i književnost i Crnogorski PEN centar.

(Autonomija)