Skip to main content

Bajden: Usprotivili smo se Putinu, učinili smo ono što Amerika radi najbolje

Planeta 08. феб 2023.
2 min čitanja

Američki predsednik Džozef Bajden je u govoru o stanju nacije istakao da su se Sjedinjene Države usprotivile ruskoj agresiji u Ukrajini i poručio da će SAD biti uz Ukrajinu koliko god je potrebno.

„Zajedno sa NATO, pokazali smo snagu pred ruskom agresijom na Ukrajinu. Zajedno smo učinili ono što Amerika inače radi na najbolji mogući način. Predvodili smo! Ujedinili smo NATO i izgradili globalnu koaliciju. Usprotivili smo se Putinovoj agresiji i podržali ukrajinski narod“, istakao je Bajden.

Ukrajinskom ambasadoru, koji je bio prisutan tokom Bajdenovog obraćanja, preneo je da su SAD ujedinjene u podršci Ukrajini.

Bajden se osvrnuo i na odnose sa Kinom u svetlu nedavne trzavice – kineskih balona za koje američke vlasti tvrde da su špijunski, preneo je Glas Amerike.

Američki predsednik nije konkretno govorio o tom slučaju, istakavši da je kineskom predsedniku Si Đinpingu jasno stavio do znanja da se SAD zalažu za konkurenciju – a ne sukob.

„Moja administracija će uvek štititi suverenitet Sjedinjenih Država. Posvećeni smo saradnji sa Kinom – tamo gde to može unaprediti američke interese i koristiti svetu. Ali nemojte pogrešno misliti – prošle nedelje smo jasno rekli: ako Kina ugrozi naš suverenitet, zaštitićemo našu zemlju, što smo učinili“, rekao je Bajden.

Sjedinjene Američke Države jedina su zemlja koja iz kriza izlazi snažnija nego što je bila kada je u njih ušla, poručio je američki predsednik.

On je pohvalio ekonomski napredak ostvaren tokom mandata administracije koju predvodi i ocenio da su SAD jedina zemlja koja iz kriza izlazi snažnija nego što je bila kada je u njih ušla.

Njegov govor je viđen kao „mapa puta“ za očekivanu kandidaturu za izbore za drugi mandat 2024. godine i već je imao prizvuke izborne kampanje, prenosi Frans pres.

Bajden je govorio pred punom salom Kongresa i istaknutim gostima, među kojima su bili Bono iz grupe U2, porodica Tajrija Nikolsa, Afroamerikanca koji je umro pošto su ga prebili policajci, kao i sudije Vrhovnog suda.

Iza Bajdena je za govornicom Predstavničkog doma sedeo jedan od njegovih najglasnijih kritičara, republikanski predsednik Predstavničkog doma Kevin Makarti.

Demokratski predsednik je naglasio koliko je značajno da dve partije rade zajedno u podeljenom Kongresu, gde sada Republikanci imaju većinu, prenosi BBC.

Bajden je pružio maslinovu grančicu opozicionoj stranci koja je preuzela donji dom Kongresa prošlog meseca.

Obraćajući se republikancima koji kontrolišu Predstavnički dom, Bajden je ukazao da je potpisao više od 300 zakona koji su zajednički predložile dve strane.

„Mojim republikanskim prijateljima poručujem da, ukoliko smo mogli da sarađujemo u prošlom sazivu Kongresa, nema razloga da to ne činimo i sada. Građani su nam poručili da nas borba radi borbe, moć radi moći, ili sukob radi sukoba, ne vodi nigde“, ukazao je američki predsednik, prenosi Glas Amerike.

(Beta/AFP/Fonet, Foto: )