Skip to main content

Bajden: Tramp javno kaže da će biti diktator

Planeta 13. дец 2023.
< 1 min čitanja

"On želi političko nasilje umesto da ga odbacuje. Ne smemo dozvoliti da se to desi"

Predsednik SAD Džo Bajden rekao je donatorima da bivši predsednik Donald Tramp predstavlja pretnju američkoj demokratiji i dodao da se republikanac obavezao da će biti diktator na jedan dan ako bude izabran 2024. godine.

„On to govori javno“, rekao je Bajden.

Bajden je u nekoliko navrata pokušao da iskoristi Trampove reči protiv njega kao način da poveća sopstvene političke izglede, navodeći Trampa kao pretnju demokratiji.

„Pre neki dan je rekao da želi da bude diktator samo na jedan dan, da otpušta državne službenike i čitav niz drugih stvari. On želi političko nasilje umesto da ga odbacuje. Ne smemo dozvoliti da se to desi“, rekao je Bajden na predizbornom događaju u Filadelfiji.

Tokom govora u subotu, Tramp je ponovio izjavu koju je dao tokom prošle nedelje na Foks njuzu da ne namerava da postane diktator ako ponovo osvoji predsedničku funkciju osim „prvog dana“.

Tramp je zadržao dominantnu poziciju u trci republikanaca za predsedničku nominaciju za izbore 2024. godine, privlačeći podršku više od polovine birača stranke, prema istraživanju javnog mnjenja Rojters/Ipsos završenom u ponedeljak.

Anketa je pokazala da je 61 odsto ispitanih koji su se izjasnili kao republikanci rekli da bi glasali za bivšeg predsednika SAD kako bi dobio nominaciju da bude protivnik demokratskom predsedniku Džou Bajdenu na izborima.

Nijedan od njegovih rivala nije mu ni blizu. Guvernera Floride Rona Desantisa i bivšu guvernerku Južne Karoline Niki Hejli podržavalo je po 11 odsto republikanaca. Preduzetnik Vivek Ramasvami dobio je pet odsto, dok je bivši guverner Nju Džersija Kris Kristi dobio dva odsto, a osam odsto je reklo da su neodlučni.

Anketa je pokazala malo navoda da na republikanske glasače utiče niz federalnih i krivičnih optužbi saveznih država sa kojima se Tramp suočava.

(Glas Amerike/Rojters, foto: Beta-AP)