Skip to main content

Bajden: Spreman sam da razgovaram sa Putinom o kraju rata, ali ne pokazuje volju

Planeta 02. дец 2022.
< 1 min čitanja

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden rekao je da je spreman da razgovara s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o okončanju rata u Ukrajini, ali da ruski lider nije pokazao volju za to.

„Postoji jedan način da se ovaj rat završi, racionalan način, da se Putin povuče iz Ukrajine. On to očigledno neće učiniti. Plaća vrlo visoku cenu jer to nije učinio, nanosi neverovatan, neverovatan pokolj civilnom stanovništvu Ukrajine“, rekao je Bajden nakon sastanka s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u Beloj kući.

Ističući da nema neposrednih planova da razgovara sa svojim ruskim kolegom, Bajden je kazao da bi bio srećan da razgovara ako Putin odluči da je zainteresovan za okončanje sukoba.

„On to još nije učinio. U međuvremenu, mislim da je apsolutno kritično ono što je Emanuel rekao, moramo da podržimo ukrajinski narod. Ideja da će Putin ikada poraziti Ukrajinu ne dolazi u obzir“, dodao je američki predsednik.

Bajden je počastio Makrona prvom državnom posetom u svom predsedničkom mandatu, a dvojica lidera su razgovarali o širokom spektru tema, uključujući rat u Ukrajini, trgovinu i energiju.

Makron je nakon sastanka kazao da Francuska nikada neće podsticati Ukrajince na kompromis koji za njih neće biti prihvatljiv jer su toliko hrabri i brane svoje živote, svoju naciju, ali i demokratska načela.

(Anadolija, Foto: Beta)